Цените на петрола спаднаха с 6% в понеделник, след израелската атака в Иран през уикенда, а анализаторите на Citi вече намаляват шансовете за ескалация, която да наруши доставките.

Фючърсите на световния бенчмарк Брент се понижиха с 6,13% до 71,39 долара за барел рано сутрин, а тези на американския West Texas Intermediate - с 6,35% до 67,22 долара за барел.

В събота Израел атакува ирански военни обекти в три провинции в отговор на изстрелването от Техеран на балистични ракети на 1 октомври.

Иранската информационна агенция Tasnim съобщава, че атаката, при която според Ислямската република са загинали четирима войници, е нанесла „ограничени“ щети. Ударът се е приземил в близост до петролни, ядрени и граждански инфраструктурни обекти.

Иранската петролна информационна мрежа Shana съобщава, че петролната индустрия на страната „протича нормално“ без прекъсвания.

В продължение на седмици пазарите се подготвяха за израелско отмъщение след пряката иранска офанзива срещу еврейската държава по-рано този месец.

По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ на Иран се падат до 4% от световните доставки на петрол.

„Последните военни действия на Израел едва ли ще бъдат възприети от пазара като водещи до ескалация, която да повлияе на предлагането на петрол“, пишат анализаторите на Citi в доклад от понеделник, намалявайки прогнозата на банката за петрола сорт Брент с $4 до $70 за барел през следващите три месеца.

Петролните пазари също се сблъскват със свръхпредлагане в световен мащаб.

„След като Израел умишлено, а може би и с известно американско насърчение, избягва да атакува съоръжения за добив на суров петрол, пазарът отново се връща към свръхпредлагането“, казва пред CNBC Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates.

Добивът на петрол се увеличава не само в ключови държави като САЩ, Канада и Бразилия, но дори и сред по-малките играчи като Аржентина и Сенегал, добавя той.

„Цените на петрола ще останат под натиск до края на тази година, като може би е трудно да дойде момент, в който цените на суровия петрол Брент ще достигнат 80 долара в обозримо бъдеще“, казва Липоу.

Сега вниманието ще бъде насочено към това дали Иран ще отвърне на атаката през следващите седмици, което би довело до ново покачване на рисковите премии. Цялостната тенденция на конфликта все още остава такава на ескалация, с голям обхват за нов кръг от атаки.

По време на заседание на кабинета в неделя иранският президент Масуд Пезешкян подчерта правото на Иран да реагира на израелската атака.

„Ние не търсим война, но ще защитаваме страната си и правата на нашия народ. Ще дадем пропорционален отговор на агресията“, заяви той.

Въпреки че разпродажбите са резултат от облекчението, че Израел не е ударил ирански петролни съоръжения, основателят на Rapidan Energy Боб Макнали предполага, че пазарите все още не са излезли от кризата.

„Прекият конфликт между Израел и Иран вероятно ще продължи. Израел сигнализира, че е в състояние и желае да се насочи към енергийни и ядрени цели при бъдещи удари“, казва пред CNBC Макнали, който очаква цените да останат волатилни.