Има нов заплашителен акроним, който поставя под въпрос глобалния ред: CRINK.

Това е съкращение от Китай, Русия, Иран и Северна Корея - четири диктатури, които се сдружават в кървавата кампания на Москва за подчиняване на Украйна. Тяхното сътрудничество принуждава НАТО да изгради по-тесни връзки със съмишленици в Индо-Тихоокеанския регион, пише Politico.

За първи път висши политически лица от Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония взеха участие в среща с министрите на отбраната на НАТО в Брюксел в четвъртък. Това се случва след три поредни годишни срещи на върха, на които лидерите на страните от Индо-тихоокеанския регион присъстваха само като гости.

„Изключително положително е, че тези четири държави участват все повече и повече със съюзниците от НАТО“, заяви генералният секретар на НАТО Марк Рюте, „поради простия факт, че заплахите за сигурността в Индо-Тихоокеанския регион имат връзка със случващото се тук и не можете просто да разделите света“.

Русия се обърна към своите съюзници за помощ в Украйна.

Иран доставя безпилотните самолети „Shahed“, които редовно обстрелват украинските градове. Съединените щати и Украйна твърдят, че той е изпратил и балистични ракети - нещо, което Техеран отрича.

Междувременно Северна Корея изпраща огромни количества артилерийски боеприпаси, както и ракети - изключително важни за руските сили, които напредват в Украйна. Киев твърди, че освен това Северна Корея е изпратила хиляди войници, които да се сражават във войната.

Китай настоява, че не въоръжава Русия, въпреки че Вашингтон недвусмислено заяви, че Пекин подпомага армията на Владимир Путин. Китай също така купува руска енергия, а износът му на чипове и други консумативи е от решаващо значение за поддържането на военната машина на Москва.

Тази седмица руски и китайски политици се срещнаха в Пекин и обещаха да работят в тясно сътрудничество. През последните месеци двете страни проведоха и съвместни военни учения.

„Виждаме, че имаме общи възгледи, обща оценка на ситуацията и общо разбиране за това какво трябва да направим заедно“, заяви руският министър на отбраната Андрей Белоусов след срещата.

Съюзниците на Украйна доставят изключително важна военна помощ на Киев, но застраховат тези дарения с ограничения за използването им в Русия - нещо, което партньорите на Москва не правят, отбелязва Politico. Това принуждава НАТО да затегне отношенията си с демокрациите от другата страна на света.

Загриженост буди и заплашителното поведение на Китай към други азиатски държави като Филипините и военното му струпване в близост до Тайван.

„Разбира се, ние споделяме опасенията си от тежкото военно натрупване на Китай“, каза Рюте.

САЩ, Нидерландия и Великобритания са сред страните от НАТО, които подкрепят това алиансът да се свърже с някои от водещите скептици на Китай в региона. Нидерландците ще ръководят пътуване на висши съюзнически дипломати от НАТО до Австралия и Нова Зеландия по-късно този месец, след подобно събитие, организирано от САЩ в Япония и Южна Корея.

НАТО обаче не е единна в разширяването на връзките с Изтока.

Франция беше движещата сила в блокирането на плана на НАТО за създаване на нов офис в Токио, настоявайки Организацията на Северноатлантическия договор да се съсредоточи върху родния си регион.

Някои централноевропейски държави от НАТО, граничещи с Русия, също искат организацията да се съсредоточи върху подготовката на техния регион за евентуална война с Москва - и да остави Индо-Тихоокеанския регион на САЩ.

Китай, от друга страна, от години предупреждава НАТО да не се приближава прекалено близо до четирите индо-тихоокеански демокрации.

„Там има силно сътрудничество. Винаги търся възможности“, казва австралийският министър на отбранителната промишленост Пат Конрой пред Politico, позовавайки се на последните сделки на Австралия с Норвегия за производство на ракети, с Германия за 100 бронирани машини и с Франция за съвместно производство на боеприпаси за Украйна.

Южна Корея се очертава като основен партньор за някои европейски държави като Полша и Румъния, които се нуждаят от бързи доставки на оръжия, за да заменят снарядите, изпратени в Украйна.

„Южна Корея и НАТО никога не са били толкова близки, колкото през 2024 г.“, пише в статия през април Рамон Пачеко Пардо, специалист по Корея в Центъра за сигурност, дипломация и стратегия към Брюкселския университет „Vrije“. „Южна Корея може бързо да увеличи производството си по начин, по който европейските държави не са в състояние да направят поради десетилетията на недостатъчни разходи за отбрана.“