Президентът на Украйна Володимир Зеленски представи пред лидерите на Европейския съюз плана си за победа и повтори призивите си за допълнителна подкрепа.

„Офицери от севернокорейската армия вече се намират на временно окупираната украинска територия“, заяви той. По думите му, разузнавателните служби са открили доказателства, които сочат, че около 10 000 севернокорейски войници се обучават да се присъединят към руските сили в Украйна, въпреки че говорителят на Кремъл по-рано отхвърли тези съобщения.

„Тук виждаме първата стъпка към световна война“, добави Зеленски по време на еднодневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, съобщи Euronews.

Украйна и преди е предупреждавала за опасното партньорство между Русия и Иран, като войските на Москва използват безпилотни самолети камикадзе на бойното поле за удари на далечни разстояния. Но изпращането на чуждестранни войници на фронтовата линия е още един знак за ескалация, твърди Зеленски.

„Тук вече не става дума само за прехвърляне на оръжия. Всъщност става дума за изпращане на хора от Северна Корея към окупационните военни сили“, обясни той и добави, че Путин се опитва да въвлече други участници в тази война, за да избегне по-голяма мобилизация на руски войници.

„Чадър за сигурност“

По-рано президентът на Украйна се срещна с 27-те лидери на ЕС, за да представи своя „план за победа“ от пет точки за прекратяване на войната до следващата година.

„Ако партньорите ни не ни помогнат, шансовете на Русия на бойното поле се увеличават“, каза той, отбелязвайки, че най-важното, освен преговорите за въоръжаване, е украинският народ да се надява, че ще има бъдеще след войната.

Зеленски смята, че за да може Украйна да победи Русия, е важно да бъде силна на бойното поле, но преди всичко да получи „чадър за сигурност“.

„На практика това е единствената надежда за нас“, каза той.

В сряда обаче генералният секретар на НАТО Марк Рюте не се ангажира с призива на Зеленски да се присъедини към военния алианс, като настоя, че са в тесен контакт с Украйна относно следващите стъпки и сега приоритет е да се гарантира, че страната е в състояние да договори възможно най-добрата сделка при евентуални бъдещи преговори с Русия.

Какво включва планът за победа

Т. нар. план за победа на Зеленски се състои от пет основни точки и три тайни анекса, отбелязва Politico.

„Планът за победа на Украйна е план за укрепване на нашата държава и укрепване на нашите позиции. Да бъдем достатъчно силни, за да сложим край на войната“, каза Зеленски и добави:

„Ако започнем да се движим с този конкретен план сега, може да успеем да прекратим войната не по-късно от следващата година.“

Зеленски подчерта, че Русия не води преговори.

„Русия все още избягва честната дипломация и хвърля още ултиматуми между бомбите“, допълни той.

Официалната позиция на Кремъл е, че „специалната военна операция трябва да приключи с изпълнението на всички предварително поставени цели“, заяви от своя страна говорителят Дмитрий Песков.

Условията на Москва са равносилни на капитулация на Киев, като се изисква Украйна да се изтегли от претендираните от Русия територии, да се откаже от намеренията си да се присъедини към НАТО, да гарантира правата на рускоговорящите, да се демилитаризира и „денацифицира“, допълва Politico.

Ето какво се съдържа в плана на Зеленски:

1. Покана за присъединяване към НАТО

Въпреки че действителното членство все още е въпрос на бъдещето, покана за присъединяване би изпратила силен сигнал към руския лидер Владимир Путин.

„Поканата е силно решение, което не изисква нищо друго освен решителност“, заяви украинският президент.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте обаче не отговори дали ще мобилизира съюзниците си да подкрепят стремежа на Зеленски за покана, като добави, че текущите му обсъждания с Киев и със страните членки не могат да бъдат споделени чрез пресконференция.

„Планът за победа не е само покана за членство в НАТО. Планът за победа има повече елементи“, каза Рюте пред репортери в сряда. „Следващите стъпки са не само по този въпрос, но и по общото съдържание на плана за победа.“

Той отново подчерта, че Русия няма роля при вземането на решение дали Украйна да бъде в НАТО.

Страните членки са се ангажирали с „необратимия“ път на Киев към членство, но не са отправили действителна покана.

2. Повече оръжия по-бързо, без ограничения за използването им

Украйна е подготвила списък с оръжия, с които да се защити и да приближи „войната до дома на Кремъл“.

Той включва обучение и способности за противовъздушна отбрана за възпиране на руски атаки, сателитни данни в реално време от съюзниците, прекратяване на всички ограничения за използване на дарени оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия и помощ от съюзниците за сваляне на ракети и дронове над украинска територия.

Много от тези стъпки бяха блокирани поради опасенията на Запада, че ще бъдат пресечени червените линии на Кремъл, но Зеленски заяви, че настъплението на Украйна в руската област Курск показва, че голяма част от това е блъфиране.

„Благодарение на операцията в Курск видяхме, че Путин не разполага с достатъчно сили, за да удържи, когато ние натискаме наистина силно“, каза той.

3. Стратегическо възпиране

Украйна предлага да разположи на своя територия цялостен неядрен пакет за стратегическо възпиране, който ще бъде достатъчен, за да защити Украйна от всяка военна заплаха от страна на Русия.

Изправена пред това, Москва или ще се присъедини към честен дипломатически процес за справедлив край на войната, или ще се изправи пред невъзможността да продължи да воюва благодарение на помощта, която се предоставя на Украйна.

Точните оръжия не бяха разкрити от Зеленски в речта му пред парламента, но той заяви, че лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания знаят исканията на Киев.

4. Стратегически икономически потенциал

Украйна предлага на партньорите си от ЕС и САЩ да подпишат специално споразумение за съвместно използване на критичните ресурси на Украйна, като литий, газ, титан и други, и в бъдеще да произвеждат енергия заедно.

5. Следвоенни перспективи

Украйна би укрепила европейската сигурност благодарение на своята закалена в битките армия.

„Ако партньорите се съгласят, предвиждаме да заменим определени военни контингенти на въоръжените сили на САЩ, разположени в Европа, с украински части. След войната“, смята Зеленски и допълва: „Украинците са доказали, че могат да бъдат сила, която руското зло не може да преодолее“.

Реакции

„Планът изглежда така, сякаш другите трябва да направят всичко вместо нас“, коментира депутатът от опозиционната партия „Европейска солидарност“ Олексий Хончаренко във Facebook.

Но Роман Лосински, украински войник и член на либералната партия „Холос“, вижда акценти, които му харесват.

„От една страна, планът звучи като фантазия. От друга, Patriot, Storm Shadow и F-16 бяха също толкова фантастични, както и потопяването на голяма част от Черноморския флот на Руската федерация и контролирането на част от Курск. Всичко зависи от решенията на партньорите и от успеха на нашата дипломация“, смята той, но допълва, че Зеленски „не обясни как планира да постигне изпълнението на тези точки“.

Песков нарече плана „ефимерен“ и добави: „Киев трябва да изтрезнее и да признае, че политиката му няма перспектива“.