Aдминистрацията на Байдън облекчи експортните ограничения за американските търговски космически компании за изпращане на определени продукти, свързани със сателити и космически кораби, на съюзници и партньори.

Промените имат за цел да улеснят разрастващата се търговска космическа индустрия на САЩ по отношение на продажбите, като същевременно защитят интересите на националната сигурност и външната политика.

От новите правила, които бяха публикувани във Федералния регистър в четвъртък следобед, ще се възползват американски космически компании като SpaceX на Илон Мъск и големи отбранителни предприемачи с космически подразделения като Lockheed Martin, L3Harris Technologies и Boeing.

„Тъй като разнообразието от търговски дейности в космоса нараства, тези правила ще намалят тежестта за американската индустрия, за да продължи да прави иновации и да бъде водеща в космическия сектор“, обяснява Дон Грейвс, заместник-министър в Министерството на търговията, цитиран от Reuters.

Актуализациите също така ще допринесат за способността на САЩ да „разширяват и задълбочават международните партньорства, да развиват нашата икономика и да си сътрудничат по съвместни космически приоритети“.

За някои изделия, включващи космически апарати за дистанционно наблюдение или такива за сглобяване, логистика и обслужване, вече няма да са необходими лицензи за изпращане до Австралия, Канада и Обединеното кралство, се казва в изявлението на Министерството на търговията на САЩ.

Правилата биха могли да помогнат на Вашингтон да продължи изпълнението на тристранния пакт за сигурност AUKUS между Великобритания, САЩ и Австралия. Той беше създаден през 2021 г. в отговор на нарастващата мощ на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Част от него е насочена към споделяне на технологии.

За някои по-малко чувствителни части и компоненти за сателити и космически кораби вече няма да се изискват лицензи за изпращане в над 40 държави. Сред тях са Канада, Австралия, Япония, Южна Корея и по-голямата част от Европейския съюз. Освен това Министерството на търговията на САЩ ще премахне лицензионните изисквания за най-малко чувствителни елементи като електрически съединители за по-голямата част от света, но не и за страни, които будят безпокойство, като Русия и Китай.

Белият дом предлага и ново правило относно прехвърлянето на юрисдикцията на някои свързани с космоса отбранителни продукти от Държавния департамент към Министерството на търговията, което ще улесни износа им за близки съюзници и партньори.

Правилата идват след искане на Националния космически съвет на САЩ от декември 2023 г.

Още преди това SpaceX призова САЩ да обмислят начини за „рационализиране на правилата за контрол на износа за американската търговска космическа индустрия, за да се намали административната тежест, да се намалят разходите за спазване на нормативните изисквания и да се увеличи износът, като по този начин се укрепят американският търговски сектор и индустриалната база в областта на космическите изследвания“.

Очаква се облекчаването да помогне за разширяване на влиянието на SpaceX в чужбина, докато компанията разработва Starship - ракета за многократна употреба от следващо поколение. SpaceX и официални представители на Пентагона и Австралия обсъждат планове за тестово приземяване на ракета край бреговете на тихоокеанската държава и извеждането ѝ на брега за възстановяване. Подобен договор за ракетата Starship може да отвори вратата за по-голямо присъствие на SpaceX там.