Четиричленният екипаж на мисията Polaris Dawn на SpaceX влезе в историята като първата група цивилни астронавти, които извършват излизане в открития космос. Героите на деня са Джаред Айзъксман, милиардерът, финансирал мисията, инженерите на SpaceX Сара Гилис и Анна Менон и пилота Скот Поти.

Цялата капсула на SpaceX Crew Dragon беше разхерметизирана и изложена на космическия вакуум - опасен и исторически етап в петдневното пътуване на екипажа в земната орбита.

„Вкъщи всички имаме много работа за вършене, но оттук – Земята изглежда като перфектен свят“, обяви Айзъксман, който пръв напусна капсулата.

Извънкорабната дейност, както се наричат космическите разходки, е доста обичайна част от орбиталните операции, като например извършването на поддръжка на Международната космическа станция (МКС). Но досега излизанията в открития космос са били извършвани само от астронавти, работещи по мисии, организирани от националните космически агенции.

Те са рисковани. Астронавтите трябва да маневрират в пространството, като между тях и космическия вакуум няма нищо друго освен скафандрите им. За целта астронавтите от мисията Polaris Dawn използваха скафандри, проектирани и произведени от SpaceX, които не са тествани досега в орбита.

Мисията Polaris Dawn стартира рано във вторник с ракета на SpaceX от Флорида, а членовете на екипажа започнаха да се подготвят за излизането в открития космос малко след старта. Нивото на налягането в кораба бавно се понижаваше с увеличаването на нивата на кислорода, което помага за извеждането на азота от кръвта на екипажа и за намаляване на възможността за декомпресионна болест.

Във вторник SpaceX съобщи, че нейният кораб Crew Dragon е достигнал разстояние от 1400 километра над Земята, което означава, че членовете на екипажа на Polaris Dawn са достигнали повече от три пъти по-високо от Международната космическа станция - най-голямата височина, която хората са стигали в космоса след програмата Apollo на НАСА преди десетилетия.

Според SpaceX и членовете на екипажа на Polaris Dawn както частните астронавти, така и тяхното превозно средство са преминали през интензивни тестове през последните няколко години. Те са варирали от скокове с парашут и влизане във вакуумна камера до разработване на резервни планове за операцията.

„В случай че люкът не успее да се затвори, те могат да го затворят ръчно“, коментира преди космическата разходка Артър Барио, инженер по космически операции в SpaceX, пред WSJ. „Накарахме ги да направят това в среда, в която гравитацията не им помагаше да затворят или да отворят този механизъм на люка.“

Астронавтите от Polaris Dawn планират и други задачи по време на престоя си в орбита, включително научни изследвания и тестване на сателитната мрежа Starlink на SpaceX.