Още преди да е излетяла от земята, европейската космическа ракета Ariane 6 се сблъска с лоши новини.

Въпреки че първото изстрелване на дълго отлаганата мисия е насрочено за 9 юли, Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътници (EUMETSAT) заяви, че предпочита американската SpaceX на Илон Мъск за тази задача, вместо да чака Ariane 6.

Агенцията управлява метеорологичните спътници на блока от Дармщат, Германия и планираше да изстреля с Ariane 6 спътника MTG-S1, който да следи времето и замърсяването на въздуха от геостационарна орбита с помощта на сондажен инструмент и спектрометър за ултравиолетова светлина, съобщава Politico.

Но европейската система за изстрелване претърпя поредица от големи закъснения; първоначално се очакваше ракетата да бъде изстреляна през 2020 г.

Миналата година дори ЕК наруши реда си и подписа договор на стойност 180 млн. евро със SpaceX, за да изведе в орбита своите сателити за геонавигация "Галилео" тази година.

Надеждата беше, че с първото изстрелване на Ariane 6, насрочено за 9 юли от Френска Гвиана, изоставането в изпълнението на мисиите най-накрая ще бъде изчистено.

Ето защо решението на EUMETSAT за SpaceX беше определено като "изненадващо" от Йозеф Ашбахер, генерален директор на Европейската космическа агенция, който заяви, че "сега е моментът Европа да подкрепи автономния достъп до Космоса".

"Трудно е да се разбере такова решение, особено след като Ariane 6 е напът да изпълни встъпителния полет на 9 юли и всичко върви номинално. Краят на кризата с ракетите-носители е на една ръка разстояние.", допълни той.

Филип Баптист, ръководител на CNES, Френската космическа агенция, нарече решението "брутална промяна", в публикация в социалните мрежи.

Европейските космически агенции призовават да се даде приоритет на ракетата Ariane 6 местно производство за институционални мисии, въпреки че SpaceX на Мъск намали разходите за изстрелване благодарение на технологията си за многократна употреба.

Ракетата Falcon 9 на компанията ще бъде използвана за европейския метеорологичен спътник.

Нещо повече, изстрелването на MTG-S1 се очаква да се състои едва през 2025 г., което е достатъчно време, за да може Ariane 6 да докаже своите качества.

Ако изстрелването на 9 юли се осъществи по план, през декември се очаква да се осъществи търговска мисия с френски спътник, след което през следващата година ще започне увеличаване на броя на мисиите, като в графика са включени още шест, заяви на брифинг пред журналисти Каролин Арноу, ръководитек на програмата Ariane 6 в Arianespace, компанията, която продава ракетната технология.

Първоначалните изстрелвания ще бъдат с версията А62, която използва два твърдогоривни ускорителя. Първото изстрелване на версията Ariane 64 на новата ракета, която използва четири ускорителя и може да носи 11 тона – повече от два пъти повече от полезния товар на Ariane 62, ще се състои в средата на следващата година, заяви Арноу.

Решението на 30-те страни членки на EUMETSAT е особено неприятно, тъй като идва в момент, когато ЕС се опитва да докаже, че европейските столици трябва да дадат приоритет на Ariane 6 за своите изстрелвания, за да поемат разходите за субсидирана ракета, допълва Politico.

"Това решение беше продиктувано от изключителни обстоятелства", обясни генералният директор на EUMETSAT Фил Еванс, в защита на решението да се плати на SpaceX, вместо да се купи европейска ракета за изстрелването на MTG-S1.

"То не компрометира стандартната политика за подкрепа на европейските партньори и очакваме с нетърпение успешното изстрелване от SpaceX на този шедьовър на европейската технология.", допълни генералният директор на EUMETSAT.