Гигантската ракета Starship на SpaceX ще извърши четвърти тестов полет в космоса в четвъртък с една сложна основна цел: да оцелее при връщането си в земната атмосфера - критичната фаза, в която тя се разпадна при последния си опит.

Starship, двустепенна ракета с височина близо 122 метра, е готова да стартира от ракетните съоръжения на SpaceX в южната част на Тексас още в 7 ч. сутринта местно време (15 ч. българско време) за поредната пробна мисия в развойната кампания на компанията на Илон Мъск, включваща както успешни изпитания, така и провали.

Проектирана да бъде по-евтина и по-мощна от работната ракета Falcon 9, Starship представлява бъдещето на доминиращия бизнес на SpaceX с изстрелване на сателити и астронавти. През следващите няколко години тя трябва да бъде използвана от НАСА за приземяване на първите астронавти на Луната от 1972 г. насам.

Всяка от ракетите Starship е стигала по-далеч от предишните тестове, преди да се провали, като се е взривявала или разпадала в атмосферата. Първото изстрелване на ракетата през април 2023 г. се взриви минути след старта на около 40 км над земята. По време на следващия опит през ноември Starship достигна за първи път космоса, но скоро след това се взриви, a при последния си полет през март стигна много по-далеч и се разпадна в земната атмосфера, докато се опитваше да се върне на Земята.

Полетът на ракетата в четвъртък ще бъде повторение на предишния ѝ тест, но с цел да стигне по-далеч. Първата степен на ракетната система, наречена Super Heavy, ще запали своите 33 двигателя Raptor, за да се издигне, след което ще се отдели от втората степен на Starship, която ще навлезе още по-дълбоко в космоса. Очаква се Super Heavy да запали отново някои двигатели и да се върне към Мексиканския залив за „меко спускане“, за да симулира кацане, което иначе би било на сушата.

Междувременно в космоса се очаква Starship да обиколи земното кълбо, насочвайки се към Индийския океан, за да направи втори опит да оцелее в силната топлина на атмосферното навлизане - решаващата точка, в която се провали през март. Ракетата е покрита със стотици малки черни плочки, предназначени да я предпазват от екстремната температура, която се получва при гмуркането през земната атмосфера с хиперзвукова скорост.

„Основната цел на тази мисия е да навлезем много по-дълбоко в атмосферата по време на спускането, в идеалния случай чрез максимално загряване“, написа Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX, в социалните мрежи в събота, цитиран от Reuters.

На развитието на космическия кораб Starship на SpaceX се залага много, тъй като НАСА разчита на него, за да върне астронавти на Луната през 2026 г. – част от лютото съперничество с Китай, който планира да изпрати свои астронавти там до 2030 г. Пекин постигна няколко скорошни постижения в лунната си програма, включително второ кацане на далечната страна на Луната в рамките на мисия за извличане на проби.

Въпреки че развитието на Starship изглежда по-бързо от това на други ракетни програми, то е по-бавно, отколкото Мъск първоначално предвиждаше. Японски милиардер, който първоначално плати за полет на Starship около Луната, отмени полета си миналата седмица, позовавайки се на несигурност в графика. В същото време стремежът на Мъск за бързо изграждане на Starship е застрашил здравето на работниците на SpaceX в Тексас и Калифорния, установи разследване на Ройтерс.