Дъглас Мартин винаги е обичал океана.

„Винаги съм чувствал някаква връзка с океана и с водата. Когато чувам звука на разбиващите се вълни, намирам някаква особена тишина в него“, разказва той.

Макар че е израснал в Южна Африка, родителите му са шотландци и той казва, че „е възпитан като шотландец“.

„Чудесното на живота в Шотландия е, че всички големи градове са много близо до природата, така че океаните и реките са точно там, където може да им се наслаждаваме.“

Може би именно тази признателност към водата вдъхновява Дъглас Мартин да създаде устойчива алтернатива на хранителните добавки с Омега-3, която не разчита на дивата риба, като в същото време решава голям проблем в най-популярната индустрия в Шотландия - уискито, разказва историята му Euronews.

Защо да решавате едно климатично предизвикателство, когато можете да решите две?

Свръхуловът и глобалната нужда от Омега-3

Омега-3 е основно хранително вещество. Тези мастни киселини позволяват на клетките да функционират правилно и са жизненоважни за функционирането на мозъка, здравето на очите и сърцето.

Смята се също, че са полезни за понижаване на тревожността, намаляване на възпалението на ставите при ревматоидни заболявания и предотвратяване на деменция.

За съжаление, човешкият организъм не може да произвежда Омега-3 сам и за целта всяка година улавят 16 милиона риби.

От всички тези уловени в дивата природа риби 20% се използват за храна на отглежданите в рибни стопанства.

Нещо повече, глобалният ни апетит за рибно брашно и рибено масло нараства, като се очаква търсенето на дребна риба да надхвърли предлагането до 2037 г.

Тъй като 90% от дивата риба може да се консумира от човека, Мартин бързо осъзнава, че няма смисъл да се лови дива риба само за осигуряване на Омега-3, тъй като това застрашава продоволствената сигурност на крайбрежните общности.

Затова, докато учи в Единбургския университет, решава да потърси алтернатива - и през 2016 г. се ражда MiAlgae.

Производството на уиски и проблемът с отпадъчните води

Според Асоциацията на производителите на шотландско уиски търговията с уиски е от жизненоважно значение за икономиката на Обединеното кралство, тъй като създава 66 000 работни места и носи 7,1 млрд. лири (8,5 млрд. евро) на британската икономика.

Но как това се връзва с Омега-3 и морето?

От всеки литър произведено уиски има приблизително 15 литра странични продукти, които се изхвърлят в канализацията или в реките.

„Много хора вярват, че рибите произвеждат Омега-3, а това не е вярно“, обяснява Мартин.

„Те ги натрупват от водораслите, с които се хранят. Когато научих този факт и осъзнах, че за да получат рибите необходимите хранителни вещества, фермерите използват дива риба като източник на Омега-3 за стопанствата, ми се стори очевидно, че това трябва да бъде ограничено. Тогава помислих, че може да решим два проблема - въпроса с прекомерния риболов и да задържим отпадъчните води извън океаните, като използваме странични продукти от уискито като суровина.“

Около 1 милион литра отпадни води се произвеждат всяка година от процеса на дестилация на уиски в Шотландия - а в световен мащаб се смята, че шотландската индустрия произвежда до 2,6 милиарда литра всяка година.

„Шотландската индустрия за уиски произвежда много излишни странични продукти, които за наш късмет са богати на всички прекрасни хранителни вещества, които нашите водорасли обичат да консумират, така че това беше малко безсмислено!“, казва Мартин.

Той и екипът му са разположили своя център в близост до множество източници на отпадна вода от дестилерията и използват възобновяема енергия за захранване на огромни 30 000-литрови ферментатори, които произвеждат тонове водорасли всяка седмица. След това те се изсушават и се превръщат в прах, който може да се използва като храна за аквакултури (за отглежданите риби), както и в храната за домашни любимци.

Производство на водорасли, което намалява въглеродните емисии два пъти

Дъглас Мартин твърди, че макар процесът да звучи много просто, са необходими „няколко години за усъвършенстването му“.

Подкрепа оказват и съизобретателите му Шрикант Раманантан и Джулиан Пиетжик. Несъмнено помага и магистърската му степен по синтетична биология и биотехнология.

„Едно от най-хубавите неща е кръговата структура“, добавя Мартин. „Използването на отпадъчните продукти от една индустрия за производството на ценен продукт за друга е едно, но също така ми харесва, че чрез използване на микроводорасли, отгледани в странични продукти от уискито, за храна на отглежданите риби (сьомга), се помага на два от най-големите експортни продукта на Шотландия да процъфтяват по по-устойчив начин!“

Само един тон от патентованите водорасли MiAlgae може да създаде толкова Омега-3, колкото 620 риби, и може да спести близо 40 000 кг CO2, като намали риболова за производство на рибно брашно.

А колко отпадъчни води могат да рециклират?

Екипът изчислява, че през 2024 г. тя е достатъчна да напълни почти 300 плувни басейна с олимпийски размери, предотвратявайки отделянето на 150 000 кг CO2 - еквивалент на 500 двупосочни полета между Единбург и Лондон.

MiAlgae разширява дейността си

Въпреки че съществуват и други методи за производство на водорасли, MiAlgae твърди, че тяхното решение е по-широкомащабно и икономически ефективно.

И тъй като използват ферментационни резервоари, много подобни на тези в пивоварството, има потенциал за адаптирането им и към други отпадъчни източници на хранителни вещества.

„Вече сме в процес на производство на търговски количества и скоро ще се преместим в нов, специално изграден обект, където ще можем да предлагаме по-големи количества на нашите клиенти“, добавя Мартин.

MiAlgae попадна в центъра на вниманието в края на миналата година, когато беше включена в списъка на кандидатите за наградата Revive Our Oceans Earthshot Prize 2024 - глобалната награда за опазване на околната среда, учредена от Кралската фондация и принц Уилям през 2021 г.

„Да бъдем избрани за финалист на Earthshot е невероятна чест и доказателство за упоритата работа, която екипът ни положи за създаването на устойчиво решение, което може да промени нашата планета“, казва Дъглас Мартин.

„Наградата Earthshot спомогна за засилване на спешната необходимост от справяне с деградацията на морските екосистеми и дава глобална платформа за вдъхновяване на промяната.

Това признание подхранва амбицията да разширим мащаба на нашето решение и да станем водещи в устойчивото производство на храни.

През следващите пет години ще се стремим да бъдем световен лидер в производството на устойчиви храни, предоставяйки мащабируеми алтернативи на рибните масла. Искаме да сме в челните редици на движение, което не само съживява океаните, но и предефинира начина, по който произвеждаме основни хранителни вещества за нарастващото население“, допълва предприемачът.