Френски ресторант, който е най-дългогодишният носител на звезда „Мишлен“ в света, загуби една от звездите си.

Georges Blanc в източната община Вонас получава първата си звезда преди близо век, а от 1981 г. се гордее с три, разказва CNN.

От „Мишлен“ обаче потвърдиха загубата на третата звезда.

„Критериите ни за оценка са едни и същи от 125 години.

Те са насочени единствено към менюто. Става въпрос за пет ключови критерия: качество на съставките, техника на готвене, хармония на вкусовете, личност на готвача, изразена в менюто му, и последователност и регулярност между различните посещения на инспектора.

Инспекторите посещават ресторанта няколко пъти годишно, като всеки път са различни. Решението е колегиално - не е взето от един човек, а след множество посещения от различни инспектори“, обясниха още от организацията.

В отговор на новината 82-годишният готвач Жорж Блан заяви пред френската информационна агенция AFP:

„Не го очаквахме. Една звезда ще липсва, но тя ще избледнее, така че ще се справим с две звезди. Това не е проблем.“

www.relaischateaux.com

Ресторантът, основан през 1872 г. под името La Mère Blanc печели първата си звезда през 1929 г. - само три години след като пътеводителят присъжда звезди на заведенията за изискано хранене.

Звездата е присъдена на бабата на Блан, Елиса, която приема и втората звезда през 1931 г., обяснява говорител на ресторанта пред CNN.

Три поколения жени са готвачи в семейния ресторант, преди Блан да се присъедини към майка си в кухнята. Той поема ръководството през 1968 г. на 25-годишна възраст и печели третата звезда на ресторанта, според уебсайта на Relais & Châteaux, компанията, която го притежава.

Според уебсайта на ресторанта, той е отворен само за 1 час и 15 минути за вечеря в четвъртък и за обяд и вечеря от петък до неделя.

Клиентите избират ястията си предварително, а менюто à la carte се конкурира с две дегустационни менюта от шест и седем ястия.

Гостите могат да се насладят на креативен подход към пилето от Бреша, омари и палачинки в местен стил - съчетани с вино от изба със 140 000 бутилки, според ресторанта.

Пътеводителят „Мишлен“, който ще проведе церемонията си по отбелязване на тазгодишния избор на Франция на 31 март, понякога се сблъсква с недоволство заради решения да присъжда или отнема звезди на популярни готвачи.

През януари френският готвач Марк Вейрат забрани на инспекторите да посещават новия му ресторант Le Restaurant Marc Veyrat, пет години след като заведе дело в съда и го загуби заради неблагоприятна рецензия за неговото суфле със сирене.

Въпреки това анонимни инспектори на „Мишлен“ все още могат да се появят, за да оценят ресторант, както установи южнокорейски готвач през 2019 г., когато осъди пътеводителя, че е присъдил звезда на ресторанта му, след като го е помолил да не го прави, допълва CNN.