Историята със сигурност сервира спорове: Как Мадрид и Рим се озоваха в битка за рекорд на Гинес
Два ресторанта с над 300 години история – испанският Botín и италианската La Campana – оспорват титлата за най-старо заведение в света, докато Casa Pedro хвърля допълнително масло в огъня
&format=webp)
В сърцето на Мадрид, само на няколко крачки от Plaza Mayor, е разположен Sobrino de Botin – ресторант, вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-стария в света.
Създадено през далечната 1725 г., заведението е известно със своята дървена пещ, както и литературната си слава: Труман Капоти и Франсис Скот Фицджералд са вечеряли там, а Ърнест Хемингуей го увековечава в “И изгрява слънце“, където го нарича „един от най-добрите ресторанти в света“.
Botín получава престижния рекорд през 1987 г. и по-рано тази година отбелязва 300 години работа без прекъсване. Или поне така изглеждаше... до появата на нов претендент за титлата.
Casa Pedro, семейна таверна в покрайнините на испанската столица, хвърля ръкавицата с дързък обрат: собствениците твърдят, че заведението им работи още от 1702 г. – 23 години преди официално признатия рекордьор.
„Наистина е фрустриращо, когато казваш: „Да, съществуваме от 1702-ра“, но… не можеш да го докажеш“, споделя Ирене Гинялес, осмо поколение собственик на Casa Pedro. „Ако погледнете логото на ресторанта, пише „Casa Pedro“ от 1702'. И си казахме: „Да му се не види, нека опитаме да го докажем.““
Семейството наема историк и до момента са открити документи, които потвърждават дейността на заведението поне от 1750 г. – което вече поставя въпроса: Как всъщност се определя кой е „най-старият ресторант“?
Според говорителката на Гинес – Кайли Галоуей – институцията предоставя конкретните си критерии само на официалните кандидати, но те включват „значителни доказателства и документация за дейността на ресторанта през годините“.
Антонио Гонсалес, трето поколение собственик на Botín, уточнява, че за да получи титлата, ресторантът е трябвало да докаже непрекъсната работа на едно и също място, под едно и също име. Единственото прекъсване е било по време на пандемията – също както е и при Casa Pedro.
И все пак съперничеството не се ограничава само до Испания. В битката се включва и La Campana, италианска тратория в центъра на Рим, която твърди, че работи от над 500 години.
Брандът на заведението е „вкус на автентична римска кухня и щипка история“, като дори са публикувани документи за историята му в менюто. А собствениците вече подготвят кандидатура за вписване в Гинес.