Казват, че всички велики любовни истории се свързват със съперничество, а в Емилия-Романя враждата има вкус на тортелини.

Векове наред местните жители са спорили ожесточено кой от двата велики града в региона – Модена или Болоня, пръв е приготвил перфектната паста.

Сега един шеф готвач предизвиква тотален обрат и налива още масло в огъня на кулинарния спор, отсичайки, че истината не е в нито един от въпросните градове, разказва BBC.

В Osteria Francescana, емблематичен ресторант с три звезди "Мишлен" в Модена, може да ви се наложи да чакате 8 години, за да си резервирате маса.

Шеф на заведението е Масимо Ботура, майстор в италианската кухня. Мястото е изключително изискано, с тапети на Gucci и слабо осветление, което му придава романтичен вид.

Менюто е 15-степенно, като можете да започнете с тортелини или кнедли – корейската интерпретация на класическите тортелини в бродо, като включва кнедли в бульон от водорасли.

Вдъхновен от спомените си за детството, Ботура споделя, че неговите ястия с тортелини винаги са били посветени на родния му град. Той има и категоричен отговор на въпроса: Откъде точно произхождат тортелините – Модена или Болоня?, който му задава BBC.

„Нито едно от двете“, отговаря с усмивка. „Произлизат от Кастелфранко Емилия.“

Това е интересен отговор, тъй като става дума за малко градче, точно по средата на двата града, които воюват за тортелините. Кастелфранко Емилия е известен с производството си на паста, но рядко се случва някой да се осмели да каже, че този вид е произлязъл точно оттам.

Съперничеството между Модена и Болоня датира още от Средновековието, заради сблъсъка на лоялността към Свещената Римска империя и папството. С това е свързана и легендата за славна битка през 1325 г., когато моденски войници откраднали ведро от кладенец в Болоня.

Дълбоко в традициите на Емилия-Романя витае мит: през 1622 г. поетът от Модена, Алесандро Тасони, увековечава историческото съперничество в своята поема La Secchia Rapita („Откраднатото ведро“). Хумористичен стих, в който богове слизат от Олимп, за да се присъединят към битката. Аполон и Минерва били на страната на Болоня, докато Марс, Венера и Бакхус са с Модена.

В края на 19-ти век и италианският поет Джузепе Чери добавя своя мисъл към мита в произведението си „Пъпът на Венера“. Вдъхновен от средновековната вражда между Модена и Болоня, Чери пише, че боговете, след като слизат, отиват до Кастелфранко Емилия, където една съдбовна нощ е сътворен кулинарният шедьовър.

Както пише в историята, Венера, Бакхус и Марс прекарват нощта в една странноприемница, а на следващата сутрин собственикът, поразен от красотата на Венера, надниква през ключалката, за да я погледне как спи. Нейният пъп бил толкова завладяващ, че той оформил паста, вдъхновен от него, и така се родили тортелините.

Дали има историческа истина в тази легенда, не е особено сигурно. Векове по-рано, между 1688 и 1690 г., свещеникът и историк Лудовико Антонио Муратори пише за minestra di tortellini в Кастелфранко Емилия, като намеква, че е възможно градът наистина да е създал тортелините.

Днес Кастелфранко Емилия с гордост празнува ролята си в мистерията на тортелините, а местен паметник увековечава съдържателя на странноприемницата, гледащ през ключалката Венера.

Местни готвачи и историци разказват различни истории за произхода на тортелините, като мнозина приемат челното място на Кастелфранко Емилия в мита. Главният готвач Аурора Мацукели от Casa Mazzucchelli в провинция Болоня потвърждава: „Идеята за тортелините се е родила в малко селце, Кастелфранко Емилия, между Болоня и Модена.“

Междувременно Отавио Гнацо, главен готвач в нюйоркския Rezdôra – ресторант, специализирал в кухнята на Емилия-Романя под ръководството на шеф Стефано Секи, наставляван от Ботура – повтаря това: „Дебатът е решен. Знаем, че тортелините идват от Кастелфранко Емилия.“

Но огънят на съперничеството е жив. Моника Вентури от Le Sfogline в Болоня, семеен магазин за паста от 1996 г., настоява: „Сигурни сме, че тортелините идват от Болоня. Когато за първи път са направени, Кастелфранко Емилия е част от Болоня.“

Самият готвач Секи предлага и своята гледна точка, като отбелязва: „Тортелините са направени за първи път в Кастелфранко Емилия, но той е бил част както от Модена, така и от Болоня, така че е трудно да се каже с точност.“

Отвъд географията, разликите в приготвянето на тортелини добавят още огън към дебата. В Болоня тортелините често са по-малки, известни като tortellini al mignolo и пълни със суров пълнеж. В Модена обикновено са по-големи, като плънката е задушена в масло.

И макар че всеки е прав за себе си, едно е сигурно: целият свят се радва на вкуса на тортелините, като някои нации добавят и по нещо от себе си към прочутата италианска паста.