Изглежда, че глобалното затопляне променя не само климата, но и навиците ни на хранене. Ново изследване предупреждава, че по-високите температури водят до по-голяма консумация на захар на територията на САЩ – основно под формата на газирани напитки, сладоледи и замразени десерти.

Студените напитки и сладоледът отдавна се използват като спасение в летните жеги, но с постоянното повишаване на температурите, причинено от промените в климата, те се превръщат в по-желан избор. Последствията обаче могат да бъдат тревожни за общественото здраве.

„Има множество доказателства, че климатичните промени ще повлияят върху наличността и качеството на храната – с недостиг, поскъпване и дори промяна в хранителната стойност“, казва Пан Хъ, автор на проучването и преподавател по екологични науки и устойчиво развитие в Кардифския университет. „Но далеч по-малко информация имаме за това как ще се отразят върху това, което избираме да ядем и пием“, коментира тя пред CNN.

Изследването анализира данни за хранителните покупки на американски домакинства в периода 2004–2019 г., като ги сравнява с регионални метеорологични данни – температура и влажност.

Резултатите показват ясна връзка: с покачването на температурата нараства и консумацията на добавена захар, предимно под формата на газирани напитки и сокове. Според публикация в списание Nature Climate Change, за всяко затопляне с 1,8 градуса по Фаренхайт, домакинствата в САЩ са увеличили приема си на захар с 0,7 грама дневно на човек. Най-силен е ефектът в диапазона между 20 и 30 градуса по Целзий.

„Горещото време кара тялото да губи повече вода, а хората търсят хидратация и охлаждане. За мнозина в САЩ това означава студени, сладки продукти като газирани напитки и сладолед“, обяснява Хъ.

Ефектът е особено силен при домакинствата с по-ниски доходи или по-ниско образование, сочи изследването. Именно тези групи по принцип консумират повече захар, тъй като сладките храни са по-достъпни и евтини. Те прекарват и по-малко време в климатизирани помещения, което ги прави още по-уязвими в жегите.

А прогнозата изглежда тревожна: ако замърсяването на атмосферата продължи без ограничение, до 2095 г. средната консумация на захар в САЩ може да се увеличи с близо 3 грама дневно на човек – с най-голям риск за уязвимите групи.

Прекомерният прием на захар носи и добре известни рискове за здравето – от затлъстяване и диабет до сърдечно-съдови заболявания. Американската сърдечна асоциация препоръчва добавените захари да са не повече от 6% от дневния калориен прием: максимум 36 грама за мъже и 26 грама за жени.

„Проблемите с консумацията на захар се обсъждат от доста отдавна, но ако включим в тях и взаимодействието с климатичните промени, ситуацията ще се влоши“, казва Хъ. По нейните думи, политиците трябва да обмислят предприемането на мерки за контрол върху захарта като част от адаптацията към климатичните промени.

„Доказателствата как екстремните горещини влияят на хранителните навици все още са оскъдни“, коментира Шарлот Куковски от Лабораторията за социални решения към Университета в Кеймбридж, която не е участвала в проучването. Според нея изследването „подчертава един по-слабо обсъждан канал, чрез който климатичните промени влияят на благосъстоянието на хората“.

„Особено тревожно е, че най-уязвимите групи – тези с по-малко ресурси за адаптация – са едновременно най-изложени на затоплянето и най-застрашени от болести, свързани с храненето“, добавя Куковски.

Колко точно климатичните промени ще променят хранителните навици на хората по света и как това ще се отрази върху здравето и социалното неравенство, все още е неясно, заключава Хъ.