Гай Ричи е човек с голям апетит.

Режисьорът на Sherlock Holmes, Lock Stock & Two Smoking Barrels и The Gentlemen обожава пържоли на скара („Пека си почти всеки ден“), пайове, галисийска и френска кухня („нищо друго не може да се мери с нея“); червено вино („Мога да изпия три бутилки“) и особено вина от Бордо, първа категория.

Луд е и по уискито – и именно тази страст го отвежда до фермата Rosemaund в Херфордшир, където решава да отвори цех за производство на английско уиски в партньорство с фамилия Чейс, пазеща дълбоки традиции в изкуството на дестилирането, разказва Financial Times.

„До 40-годишна възраст не пиех уиски или вино“, признава 57-годишният Гай Ричи и продължава:

„Пиех само бира. После си купих кръчма и ме запознаха с Laphroaig. Много ми хареса – и това като че ли пренастрои вкуса ми.

През следващите години с приятелите ми прекарвахме уикендите, обикаляйки всички дестилерии в Шотландия. Срещахме се в събота, за да ходим на риболов и да пием, докато постепенно риболовът отстъпи и всичко се сведе до уискито.

Откриеш ли нещо, в което да се влюбиш дълбоко, това е забележително духовно преживяване.“

Знаменитият британски режисьор е представен на семейство Чейс от своя бизнес партньор, ресторантьора Леонид Шутов, създател на лондонския ресторант Bob Bob Ricard с неговите бутони „натисни за шампанско“.

Защо обаче Гай Ричи избра да инвестира в дестилерията Rosemaund Farm, а не в някоя шотландска? „Ами, тя е английска, нали!“, отговаря той, сякаш това решава въпроса.

Семейство Чейс, което се занимава със земеделие от три поколения, натрупва състояние с чипсовете Tyrrell’s, преди да пусне на пазара през 2008 г. марката Chase за джин и водка собствено производство. Първо произвеждат уиски „зад кулисите“, така че когато английското уиски наистина започва да се възражда, вече имат значителни запаси с дълъг период на отлежаване.

Когато Diageo придобива Chase през 2021 г. и премества производството в Шотландия, семейството се възползва от възможността да си върне обратно активите и това поставя началото на Rosemaund Farm, 10-годишно английско уиски, което сега излиза на пазара като едно от най-старите английски сингъл малцове.

„Не харесвате ли този аромат? Толкова е възбуждащ…“, възкликва Ричи, докато отвежда екипа на Financial Times в склада, пълен с бъчви, скрит сред високи селскостопански постройки, заобиколени от ябълкови градини и ечемични ниви.

Към тях се присъединява съоснователят и директор Джеймс Дашуд Чейс, за да опитат първото издание.

Дестилиран от ечемик Maris Otter, традиционно английско зърно, и отлежал в смес от бивши бурбонови бъчви и бъчви от шери Pedro Ximénez, кехлибареният малц се развива от елегантни нотки на ябълка, потопена в мед, и цветя до пикантен финал на сушени плодове. Сега е наличен в тираж от 2700 бутилки, чрез жребий, на цена 126 лири за бутилка.

„Искахме да направим уиски, което наистина да отразява мястото, от което произхожда“, казва майсторът на Rosemaund Tristan Stephenson (който, освен че е собственик на уиски бар и експерт, е и един от най-добрите ултра маратонци в Обединеното кралство).

„Затова, когато създавах бленда, търсих уискита с нотки на ябълка, за да отдам почит на овощните градини и традицията в производството на сайдер в Хърфордшир. Включихме и някои бъчви, които придават почти бадемова нотка на ливадна трева, която се усеща като много английска.“

През следващите месеци ще има още две пускания на пазара на Rosemaund Farm 10yo, преди да започне новото дестилиране през 2026 г. Стивънсън допълва, че фокусът ще остане върху сингъл малцовете, но има планове да се експериментира и с други зърнени култури и да се произвежда блендирано уиски от едно имение.

След обиколката в избата следва обяд, който се сервира в шатра в сафари стил, инсталирана от друга от компаните на Гай Ричи: WildKitchen. Вдъхновена от любовта му към готвенето на открито и разработена в дома му в Уилтшир, тя създава съоръжения за готвене и хранене на открито на стойност между 75 000 и 160 000 лири.

„Отне ми 10 години, за да усъвършенствам всичко“, казва режисьорът. Менюто е говеждо от Херфордшир (Ричи пропуска зеленчуците), но разказва за всеки детайл по дизайна – от сгъваемия покрив до избора на ножове. „Да си играя с тези детайли е това, което обичам да правя през уикендите.“

Шатрата е с 24 места и вече е постоянна част от оборудването във фермата, ще се използва за дегустации и вечери по покана в Rosemaund Farm.

За да даде старт на инициативата, дестилерията предлага на 50 любители на уискито възможността да си поръчат собствена бъчва (равностойна на около 250 бутилки) за 6000 лири, цена, която включва осем години съхранение, покани за партита в дестилерията и наемане на палатката WildKitchen за частни събития (но не включва бутилиране, мита и др.).