Трудно е да си представим коледната трапеза без печена пуйка с гарнитура от картофи, а за десерт нещо с шоколад или пухкав щрудел с канела.

Цените на тези традиционни за това време на годината храни обаче стават все по-високи.

Много от основните съставки за празничните ястия са засегнати от климатичните промени, което води до намалена реколта и принуждава фермерите да въведат адаптивни практики, отбелязва Euronews.

Криза в сладките подправки

Приготвянето на домашен сладкиш, джинджифилови курабийки или кифлички с канела е много повече от традиция – това е „свещена дейност“, източник на истинска коледна магия.

Но някои съставки може да са по-трудни за набавяне тази година.

Според нов доклад на The Weather Channel, климатичните промени оказват влияние както върху наличността, така и върху цените на продуктите, произвеждани в какаовите ферми в Западна Африка и канелените гори в Шри Ланка.

Какаото, ванилията, канелата и захарната тръстика са сред най-податливите на климатичните промени култури.

Производството на ванилия е съсредоточено в Мадагаскар, където е изложено на циклони и горещи вълни.

Захарната тръстика и захарното цвекло страдат от суша, наводнения и продължителна екстремна жега. А канелата расте в няколко тропически региона с крехки екосистеми.

Какаото обаче е един от най-засегнатите продукти.

То се нуждае от специфични температури, влажност и валежи, за да процъфтява, но около 97% от световните запаси се отглеждат в страни с ниска до средна или по-ниска климатична оценка, според Notre Dame Global Adaptation Index, инструмент, който комбинира уязвимостта на дадена страна към климатични щети с достъпа ѝ до финансова и институционална подкрепа.

Някои климатични модели прогнозират, че до 50% от сегашните площи за отглеждане на какао могат да станат неподходящи до 2050 г., освен ако фермерите не преминат към топлоустойчиви сортове.

Пуйките страдат в жегата – цените на месото им също

Според нов доклад на потребителската организация Which?, цената на прясната коледна пуйка във Великобритания е скочила с 4,7% на годишна база.

Птицефермите във Великобритания и САЩ се борят с повишаващите се температури през последните години.

По-горещите лета на Острова водят до все по-голям стрес за птиците, в резултат на което губят тегло, а това от своя страна повишава цената на месото. Пуйките са косвено засегнати и от скока в цените на газа, което прави експлоатацията на инкубатори за пилета по-скъпа.

В САЩ популацията на дивите пуйки е намаляла с около 18% между 2014 и 2019 г., според The Wildlife Society.

Както във Великобритания, така и там, пуйки страдат от жегата, а цените на фуража им се вдигат заради лошата реколта.

Ще има ли гарнитура

Класическите гарнитури към коледната вечеря също са засегнати от климатичните промени.

Сушата е намалила добива на лук във Великобритания с 30% през 2023 г., а в северозападната част на Тихоокеанското крайбрежие на САЩ, която е основен производител на лук, е отбелязан спад от 8% през 2021 г.

В контраст, обилните валежи затрудняват производството на картофи, особено в Белгия, Нидерландия, Франция и Обединеното кралство.

През 2023 г. 15% от нидерландската реколта от картофи остана несъбрана в наводнени ниви през ноември, което доведе до скок в цените по време на празничния сезон.

Производството на брюкселско зеле във Великобритания също е застрашено от климатичните промени. Повишаването на температурите отваря вратата за вредители, които могат да унищожат или напълно да разрушат реколтата.

Това се случи през 2016 г., когато „супервредителят“ диамантена пеперуда опустоши реколтата от брюкселско зеле, което доведе до загуби от до 60% за някои фермери.

По-големите температурни колебания също са проблем за тази култура, като екстремните метеорологични условия през 2022 г. доведоха до по-малки размери на най-малко харесваните коледни зеленчуци.