Какво се случи на румънската борса през първото тримесечие

944
Какво се случи на румънската борса през първото тримесечие

Румънските индекси, подобно на родните, регистрираха силен старт през настоящата година, с доброто си представяне за първото тримесечие.

За периода от началото на януари до края на март индексът на сините чипове ВЕТ, следящ представянето на 10-те най-големи компании се повиши с 12.5%.

За сравнение родният индекс, следящ представянето на водещите компании, SOFIX добави 22.7% към стойността си, превръщайки се в най-повишаващия се от началото на годината индекс в света.

Значително по-добре обаче, са се представяли румънските финансови компании. BET-FI е добавил 22%, или ръст, съпоставим с този на SOFIX.

За сравнение аналогичният български индекс е добавил 18.6% за същия период.

От 76-те компании, листнати на румънската борса, четири са регистрирали ръст от над 50%, 25 компании са поскъпнали с между 10 и 50% и 14 компании са регистрирали повишение в нивата на акциите си между 0.1 и 10%.

Останалите 34 компании са отбелязали понижение през първото тримесечие.

Сред най-ликвидните позиции, най-голям ръст са регистрирали акциите на SIF Oltenia (SIF5) в размер на 33%, следвани от тези на SIF Muntenia от 32% за първото тримесечие.

Акциите на най-активно търгуваните книжа на румънската борса - тези на FP са отбелязали понижение от 5.7% спрямо цената си на затваряне през първата си търговска сесия.

Въпреки това обаче, сделките с акциите на FP са възлезли на 1.4 млрд. леи, с което са повишили търгувания на борсата оборот до 3.15 млрд. леи, или 3.8 пъти повече в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година.

Пазарната капитализация на румънската борса се е повишила с около 5 млрд. евро през първото тримесечие на годината до ниво от 28.7 млрд. евро, благодарение на добавените 2 млрд. евро пазарна капитализация от акциите на FP.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg