Защо цените на суровините продължават да растат?

1294
Защо цените на суровините продължават да растат?

Банкерите и политиците кършат ръце за бъдещето на световната икономика, но трейдърите на суровини изглежда не виждат причини за тревоги. На 20 февруари петролът удари 101.32 долара за барел, коментира Еconomist. Соята и платината, както и други, достигнаха също рекордни нива през последната седмица. Vale, бразилска минна компания, склони някои стоманопроизводители да плащат до 71% повече за желязната й руда. По света инфлационният удар е осезателен. В Америка потребителските цени нарастнаха с 4.3% на годишна база през януари. Дори без храните и енергията, те са се повишили с 2.5%, над целевото ниво на ФЕД.

Въпреки ръста на цените на суровите материали през последните години, много от инвеститорите остават бичи настроени отчасти поради последващите лоши новини за предлагането. Недостигът на електричество в Южна Африка принуди няколко големи фабрики да затворят, което причини шеметния скок на платината. Политическите неясноти в Кения избутаха цената на чая нависоко. Пробит нефтопровод в Нигерия и кавгата между Exxon Mobil и Уго Чавес, доведоха до последния ръст при черното злато.

Минните и петролни компании трудно увеличават производството, отчасти защото отнема години, за да се разробити ново находище или мина, отчасти поради недостига на работна ръка и оборудване, затруднената експанзия и отчасти поради все по-несговорчивите власти в богатите на суровини държави.

Примерно Citigroup очаква, че световната продукция на мед ще нарасне само с 2% тази година, въпреки че цената е скочила 5 пъти през последните 5 години и наличностите отговарят само на тридневното търсене на суровината.

На теория фермерите могат по-бързо да отговорят на ценовите сигнали, след като могат да сменят една продукция с друга. Но цените на пшеницата, царевицата и соята са на исторически максимуми, така че всяка голяма промяна към една от тях ще направи скъпи другите. Има голям потенциал за разработката на земя в Украйна и Казахстан, но за това са необходими инвестиции за подобрения и инфраструктура, които ще отнемат години.

Междувременно, повечето анализатори очакват търсенето на сурови материали да остане силно въпреки лошите новини за икономиките. Въпреки че Goldman Sachs очаква спад на потреблението в Америка, също предрича и че страни като Китай и Индия ще подпрат глобалното търсене. Международната енергийна агенция очаква търсенето на петрол да се увеличи с 1.9% тази година.

И още по-лошо, ръстът на цените и затягащият се кредит принуждава доставчиците да ограничават складовите си наличности, което прави цените още по-волативни при шокове при предлагането. Американският аграрен департамент вярва, че глобалното търсене на пшеница ще продължи да надвишава предлагането тази година. Това ще прати наличнонтите в САЩ до най-ниското им ниво от 1948 година насам, информира изданието.

Въпреки това, изгледите за търсенето би трябвало да се снижат до някъде поради забавящата се световна икономика и переспективите за предлагането не са се влошили драматично през последните месеци. Оттук някои други фактори трябва да оказват влияние. Много анализатори обвиняват спекулантите.

Спадът на лихвите, размътените фондови пазари и сривът на имотите в САЩ изкарват инвеститорите от ценни книжа, недвижима собственост, като според разсъждението много пари си търсят нов дом. И след като суровините донесоха толкова голяма възвращаемост през последните години, която остана встрани от последните пазарни бури, те са привлекателна възможност.

Citigroup вярва, че последните повишения при петрола са резултат от остър ръст на потоците от пари от фондове. Други се тревожат, че американската фискална политика може да доведе до нов инфлационен ръст при суровините. И в заключение може да се спомене фразата - „рухването на един балон често посява семената на следващия“.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg