300 млн. евро неустойка при отказ от Белене

1414
300 млн. евро неустойка при отказ от Белене

Парите, които вече са вложени в подготовката на площадката за АЕЦ "Белене" ще бъдат най-малката загуба за България при отказ от проекта, посочва кореспондентът на ИТАР-ТАСС в София Игор Ленкин в интервю за руската медия "Вести Еф Ем".

Според различни изчисления вложените средства са между 600 млн. евро и 1 млрд. евро. Това обаче са минималните загуби, към тях трябва да се добави неустойката, която при замразяване на проекта ще трябва да се плати на Росатом и може да достигне около 300 млн. евро, отбелязва Ленкин.

В момента вариантът за замразяване не се обсъжда в "пряк текст", но неизвестно защо политическата конюнктура в България доминира при обсъждането на проекта за атомната централа, коментира журналистът. Поради тази причина засега не може да се гарантира, че АЕЦ "Белене" няма да се строи.

Построяването на атомната централа е въпрос на чест за българския премиер Бойко Борисов, тъй като според експертни оценки в противен случай - ако до 2017-2018 г. бъдат изведени от експлоатация енергийни мощности и не се построи АЕЦ "Белене" - цената на електроенергията в България ще нарасне 18 пъти. За населението, което и без това е бедно, подобно увеличение може да се превърне в истинска национална катастрофа, отбелязва кореспондентът на ИТАР-ТАСС.

От друга страна обаче според мнозина проектът не е безопасен, не е добре разработен, а зоната, в която се строи, е сеизмично опасна. Заради това проектът трябва да бъде допълнително проучен, но може и въобще да бъде отхвърлен.

До 31 март България трябва да подпише 12-та поправка към споразумението за изграждане на централата. Ако поправката, разрешаваща продължаването на строителството, не бъде подписана, след тази дата Ростатом няма да има юридическа основа за работа в България.

Всъщност въпросът около АЕЦ "Белене" е абсолютно неясен, подчертава Ленкин. Според него като страничен наблюдател, както и според многобройни експерти, за България няма друга алтернатива освен развитие на атомната енергетика. Поради неизвестна причина обаче представители на десните партии от опозицията твърдят, че според експерти всички загуби могат да се компенсират за сметка на вятърната, слънчевата и хидроенергетиката. Изчисленията обаче показват, че подобни резултати на практика са невъзможни, допълва Ленкин.

Издаденото през 2007 г. одобрение за строеж на АЕЦ Белене е валидно, но може да бъде преразгледано, само ако за централата се намерят нови инвеститори, които възнамеряват да променят разгледания и одобрен вече от Брюксел проект, съобщиха вчера от екипа на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Дори в такъв случай становището на ЕК ще има препоръчителен, а не задължителен характер, уточниха от екипа на еврокомисаря.

По-рано тази седмица експерти в областта на ядрената сигурност, поканени за среща с акредитирани в Брюксел журналисти, уточниха, че вероятно европейското финансиране на АЕЦ-Белене би било затруднено, ако страната ни реши да промени проекта за Белене, без да съгласува това с Брюксел. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който участва преди два дни на извънредна среща на своите колеги от ЕС, заяви, че на този етап страната ни продължава работата за централа в Белене в досегашния вид на проекта.

Той уточни, че становището, изразено от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, за необходимост от преразглеждане на проектите в строеж се отнася до всички ядрени мощности в работна фаза. Групата на "Зелените" в Европейския парламент вчера призова за преразглеждане на проектите за нови АЕЦ в Европа, както и за затварянето на централите, построени преди 1980 година.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg