5.0% ръст на търговията на дребно през април

786
5.0% ръст на търговията на дребно през април

© Pixabay.com

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.4% през май 2022 г. спрямо предходния месец, според предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

През май 2022 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 5.0% над равнището на същия месец на 2021 година.

Месечни изменения


През май 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.5%, докато  в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление - съответно с 1.4 и 1.0%.

Спад на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязан при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 9.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2.9%. По-съществен ръст е регистриран в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - със 7.3%.

Годишни изменения

През май 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (по 7.2%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязан ръст при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 19.8%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 15.7%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10.4%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 5.3%. Оборотът намалява в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.8%.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg