835 лева е средната нетна заплата у нас

875
835 лева е средната нетна заплата у нас

Средната нетна работна заплата у нас възлиза на 835 лева през първото тримесечие на тази година.

В брутно изражение, средната месечна работна заплата достига 1 077 лева, сочат данните на Националния статистически институт.

Това е ръст от 7.1% спрямо същия период на миналата 2017 година. Спрямо последното тримесечие на миналата година, средната брутна заплата отчита спад от 1.6%.

Най-висок ръст на годишна база в заплатите се наблюдава при „Добивна промишленост“ - с 14.4%, „Образование“ - с 12.2%, и „Строителство“ - с 10.5%.

От друга страна, най-забележимо намаление на възнагражденията спрямо предходното тримесечие се отчита при „Операции с недвижими имоти“ - с 12.1%,  „Образование“ - с 11.0%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - със 7.1%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2018 г. са:

• „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 2 584 лева

• „Финансови и застрахователни дейности“ - 1 801 лева

• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 1 721 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

•  „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 655 лева

•  „Други дейности“ - 768 лева

•  „Строителство“ - 820 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 9.0%, а в частния - с 6.6%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2018 г. нарастват с 35.2 хил., или с 1.5%, спрямо края на декември 2017 г., като достигат 2.31 милиона.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2017 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - с 4.8%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4.5%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 4.2%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 0.8%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 22.4 и 17.1%.

В края на март 2018 г. в сравнение с края на март 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 34.5 хил., или с 1.5%.

ЕК повиши очакванията си за растеж на българската икономикаНай-новите очаквания на ЕК за ръст на БВП през тази година съвпадат с нейната есенна прогноза

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 6.4 хил.,  „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 5.2 хил., и „Строителство“ - с 4.9 хил., а най-голямо намаление в „Операции с недвижими имоти“ - с 1.0 хиляди.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 5.1%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5.0%, а най-голямо намаление е регистрирано отново в „Операции с недвижими имоти“ - с 4.3%.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2018 г. е 1 075 лв., за февруари - 1 049 лв., и за март - 1 107 лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg