България отстъпва с две места по конкурентноспособност

1609
България отстъпва с две места по конкурентноспособност

Центърът за изследване на демокрацията представи резултатите за България от Годишника на световната конкурентоспособност 2011 на IMD (IMD World Competitiveness Yearbook 2011).

Резултатите на страните в годишника се наблюдават внимателно от международните инвеститори, което прави данните за 2011 г. още по-важни за представените икономики.

За последната една година България е отстъпила с две места в световната класация на конкурентноспособността на икономиките. Промяната идва и от включването на две нови икономики в годишника.

Страната ни се намира на 55-то място от 59 изследвани държави.

След нас в Европа единствено остават Гърция, Украйна и Хърватия.

Въпреки това Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията уточни пред БНР, че "Годишникът на световната конкурентноспособност 2011" включва най-добре представящите се икономики в света.

Той допълни, че самото включване на България в тази класация, означава че ние сме вече сред тези престижни и най-наблюдавани икономики от инвеститорите.

„Това, което движи България е представянето на икономиката, т.е. докато имахме ръст се представяхме по-добре и стояхме по-високо в класацията", уточнява Руслан Стефанов. От 2008 г., когато този ръст беше прекратен, България започна да спада в класацията. Проблемите ни винаги са едни и същи и са свързани с по-дългосрочни и по-трудно променящи се фактори, като базисна и научна инфраструктура, здравеопазване, образование, т.е. тези фактори, които не се променят за година.

България е напред поради фискалната си политика, както и поради подобряването на международните търговски отношения.

Дългосрочният ни проблем си остава пазарът на труда, увеличаването на дългосрочната безработица, особено сред младите и липсата на квалифицирани кадри, смята Руслан Стефанов.

Интересно е да се отбележи , че през 2011 България бележи ръст в икономиката си, тя е една от страните с най-висок ръст на производителността. Това се дължи на намаляване на заетостта и произвеждането на същите стоки и услуги с ниска заетост, но ако се сравним с други страни сме с твърде ниска база.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg