Целебни съставки от български охлюви, отгледани във фермите на Националния охлювъден клъстър (НОК), са 26 пъти пъти по-скъпи от легендарното българско розово масло. Това съобщи Симона Моллова, главен консултант на клъстъра.

Себестойността на тези съставки, които се намират в слузта на охлювите, е 130 евро за грам, заяви пък Павлина Долашка от Института по органична химия при БАН. Тя ръководи научния екип по изследване на свойствата на продуктите от български охлюви, отгледани в НОК. Максималната цена на нашето розово масло на международните пазари е достигала 5000 евро за килограм, което значи 10 лв. за грам.

Досега съставките на охлювите са били използвани само в кремове, които лекуват белези от рани и шарки. Антибактериалното действие на секрета на охлювите обаче се тества в болница в София и в Клиника по урология в Тюбинген, Германия, където се лекуват тумори на пикочните пътища и бъбреците.

"Екстракт от месо на охлюви, изключително богат на пептиди, се препоръчва за засилване на имунната система, особено за хора, които работят при голямо натоварване, и спортисти", каза още Долашка.

За работата си екипът на института получава финансиране от Германия, Италия и Белгия, добави тя.

Инвестицията в една ферма за охлюви е около 20 000 лв. В момента има около 100 ферми, от които се изкарва около 500 тона. Средно на един декар се отглеждат около 270 000 охлюва. Периодът, в който се отглеждат, е три-четири месеца, след което се продават. Цената им е между 3 и 15 евро за килограм в зависимост от качеството. Така често печалбата надвишава почти четири пъти първоначалната инвестиция.

Източник: БТА