Експертна група ще следи за цените на храните

886
Експертна група ще следи за цените на храните

Правителството създаде работна експертна група за наблюдение цените на пазара на храни, съобщиха от правителствената пресслужба. Тя ще бъде ръководена от министъра на земеделието и храните.

В нея ще участват представители на министерствата на земеделието и храните, на финансите, на икономиката, енергетиката и туризма, на вътрешните работи, на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните. При необходимост могат да бъдат привличани експерти от други администрации и организации.

Работната експертна група ще се занимава със следните дейности:

-ще разработва и поддържа система за мониторинг на цените на основните храни по цялата верига суровина-преработка-търговия

-ще осигурява поддържането на специализирана интернет страница на наблюдаваните цени - на доставка и на търговците;

-ще извършва експертни анализи за поява на сериозни отклонения (деформации) на пазара;

-ще сигнализира и съдейства при извършването на проверки от органите на НАП, МВР, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните;

-ще проучва практики на други държави-членки на ЕС, свързани с наблюдение цените на пазара на храни, и възможностите за въвеждане на финансови механизми за реакция при установяване на отклонения на пазара.

Председателят на работната група периодично ще докладва пред Министерския съвет и министър-председателя за резултатите от дейността на експертите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg