Фермерите ще получат 1 млрд. лв. до края на годината

709
Фермерите ще получат 1 млрд. лв. до края на годината

© Pixabay

Българските земеделци и животновъди ще получат близо 1 млрд. лв. средства докрая на годината. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите  Десислава Танева по време на "Национално животновъдно изложение Сливен 2019".

Събитието бе организирано от ресорното министерство и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. На изложението бяха представени над 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.

Десислава Танева запозна животновъдите с графика на плащанията докрая на годината.

"От 18 октомври до 20 декември българските земеделски производители и животновъди ще получат близо 1 млрд. лв. Започваме на 18 октомври с националната преходна помощ - 55 % от ставката на говеда, на овце и кози без селекционен контрол. Продължаваме с изплащането на държавната помощ за пчели за зимните пръскания., а на 1 декември - с обвързаната подкрепа за всички категории животни, всички схеми, на 100 % окончателни плащания", каза Танева.

Тя поясни, че след 8 декември ще бъде седмицата най-голямото плащане. Министърът обърна вниманиe, че за първи път мярка 13.1 "Необлагодетелствани райони 1 и 2" ще бъде платена до 20 декември.

"Всички необходими дейности по отношение на проверки, на подготовка на допустими условия са в график, за да станат възможни тези плащания", допълни още министърът.

Танева увери, че очакваните средства към земеделската общност ще стигнат 1 млрд. лв.

Тя заяви още, че индикативният график за приемите на Фонд "Земеделие" за следващата година може да бъде открит на сайта на земеделското министерство.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg