Фирми продават активи, но интерес няма

933
Фирми продават активи, но интерес няма

От началото на тази година досега над 100 индустриални обекта са предложени за продажба; до края на годината се очаква поне още толкова да бъдат оферирани. Това прогнозира Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Националното сдружение "Недвижими имоти", цитиран от БТА.

Сред тези предприятия за продан от 5 до 8 процента са дружества с чуждестранно участие от европейски страни в криза, както и чуждестранни инвеститори, привлечени преди време от добрите изкупни цени на енергията от алтернативни енергийни източници, коментира Владиков. Останалите индустриални обекти, които се продават, са изцяло български. До момента има само спорадични сделки с тези индустриални обекти.

Продажбата на такива предприятия отнема от шест месеца до една година. По тази причина експертът очаква, че тенденцията за ръст на броя на предприятията, които ще се продават, ще продължи и през 2013 г.

Средно в едно от продаваните предприятие работят от 30 до сто човека, отбеляза експертът.

Ако не се намерят купувачи за тях, това ще рефлектира поне с един процент върху безработицата в страната. Обратното - при покупката на такова дружество, има потенциал дори за увеличаване на броя на заетите в него, изтъкна Владиков.

Според него завишеното предлагане на индустриални имоти от всички сектори и във всички региони на България се дължи на спада на потреблението в страната, трудностите при получаване на оборотни средства от производителите, липсата на по-облекчени процедури за издаване на разрешения на строеж и реконструкции, и световната криза. Спрямо миналите години този ръст в предлагането на индустриални обекти няма аналог, отбеляза Владиков.

Той каза, че сериозното предлагане не е адекватно на търсеното. Очакваше се, че заради кризата в Гърция много местни предприемачи ще прелокират производствата си в България, но това не се получи и в България се появиха главно малки производители, отбеляза експертът. Не се сбъднаха и очакванията инвеститори от Западна Европа да дойдат в България заради по-ниските осигурителни ставки, по-ниските заплати и 10-процентния корпоративен данък, каза експертът.

По думите на Владиков е очевидно, че няма достатъчно подходяща микро или макроикономическа среда в страната, която да мотивира сериозно чуждестранните инвеститори и те да започнат активна производствена дейност.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg