МФ отхвърли продажбата на ДЦК заради дълговата криза

757
МФ отхвърли продажбата на ДЦК заради дълговата криза

Министерството на финансите не одобри заявените от първичните дилъри и техни клиенти поръчки на проведения на 5 декември 2011 г. аукцион за продажба на 5-годишни ДЦК, деноминирани и платими в евро, с номинална стойност 35 млн. евро, съобщиха от ведомството.

Очакванията към срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 8 и 9 декември 2011 г., повлияха върху проведения аукцион. Срещата на Европейския съвет, на която държавните и правителствени ръководители ще обсъдят икономическото сближаване в еврозоната, подобряването на фискалната дисциплина и задълбочаването на икономическия съюз, е ключов момент за взимане на решителни мерки за справяне с настъпилата дългова криза.

Въпреки глобалната несигурност, в аукциона участваха всички първични дилъри, но резултатите от преотварянето на емисия 300/2011 г. бяха повлияни от нарушеното доверие на финансовите пазари към страните от еврозоната и неяснотата около бъдещето на единната европейска валута.

Отчитайки факта, че параметрите на аукциона бяха повлияни от външни за страната фактори, а не от нейното икономическо развитие, Министерството на финансите взе решение да отхвърли всички постъпили поръчки.

В подкрепа на това решение е и обстоятелството, че правителството разполага с достатъчни и различни по вид средства за финансиране и към настоящия момент изпълнява предварително заложените цели в емисионната си политика на вътрешния пазар.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...