МФ отхвърли продажбата на ДЦК заради дълговата криза

804
МФ отхвърли продажбата на ДЦК заради дълговата криза

Министерството на финансите не одобри заявените от първичните дилъри и техни клиенти поръчки на проведения на 5 декември 2011 г. аукцион за продажба на 5-годишни ДЦК, деноминирани и платими в евро, с номинална стойност 35 млн. евро, съобщиха от ведомството.

Очакванията към срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 8 и 9 декември 2011 г., повлияха върху проведения аукцион. Срещата на Европейския съвет, на която държавните и правителствени ръководители ще обсъдят икономическото сближаване в еврозоната, подобряването на фискалната дисциплина и задълбочаването на икономическия съюз, е ключов момент за взимане на решителни мерки за справяне с настъпилата дългова криза.

Въпреки глобалната несигурност, в аукциона участваха всички първични дилъри, но резултатите от преотварянето на емисия 300/2011 г. бяха повлияни от нарушеното доверие на финансовите пазари към страните от еврозоната и неяснотата около бъдещето на единната европейска валута.


Отчитайки факта, че параметрите на аукциона бяха повлияни от външни за страната фактори, а не от нейното икономическо развитие, Министерството на финансите взе решение да отхвърли всички постъпили поръчки.

В подкрепа на това решение е и обстоятелството, че правителството разполага с достатъчни и различни по вид средства за финансиране и към настоящия момент изпълнява предварително заложените цели в емисионната си политика на вътрешния пазар.

Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg