НАП събра над 6,4 млрд. лв приходи повече от миналата година

879
НАП събра над 6,4 млрд. лв приходи повече от миналата година

© Pixabay

Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 17 март 2023 година, което е със 752 млн. лв. или близо 13% повече спрямо същия период на миналата година, съобщава НАП.

До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 млрд. лв., което е с над 9,8 на сто повече, в сравнение с първите два месеца и половина на предходната година.

Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв., корпоративен данък – 57,2 млн. лв. и близо 2,6 млрд. лв. ДДС.

Връщане на ДДС, нови тол такси и акцизи – само част от идеите в Бюджет 2023По изчисления на МФ, мерките ще вкарат в бюджета над 6 млрд лв.


Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20 на 9 на сто, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9 на сто, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 млрд. лв. - над 425 млн. лв. или 18,5 на сто повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година.

НАП пусна данъчните декларации за граждани, срокът за подаване е 2 майПреди да потвърдят попълнената декларация, е важно потребителите да я прегледат, да я допълнят или коригират, ако е необходимо

"Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании", заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, с 3 милиарда повече в сравнение с 2021 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg