Първата инспекция на хлебозавод в София на инспекторите от Агенцията за безопасност на храните приключи с констатация за само един малък пропуск - "на първо четене". Това заяви изпълнителният директор на агенцията д-р Йордан Войнов, който лично заедно с инспектори провери столичния хлебозавод "Нилана".

Инспекторите проследиха целия ход на технологичния процес - суровини, замесване на тестото, изпичане на хляба, етикетиране и експедиция. На проверката присъстваха и журналисти.

Според Войнов не би следвало опаковъчният материал - картони, да бъде в контакт с готовата продукция. Той каза, че в месо- и млекопреработването това е недопустимо и опаковките задължително трябвало да бъдат в отделни помещения. Смятам, че пропускът ще бъде отстранен, каза обаче Войнов.

В проверката се дава начало на инспекциите в хлебозаводи в цялата страна. "Избрахме да започнем с едно хубаво предприятие, дано всички са така, в което обаче се съмнявам", коментира шефът на агенцията. Проверките са във връзка с предстоящата актуализация на регистрите на всички предприятия - дали те отговарят на изискванията за сграден фонд, технологично оборудване, производство, суровина, системите за самоконтрол и др.

Заедно с представителите на Агенцията по храните, данъчни и служители на Икономическа полиция ще проверят цялата документация по технологичния път и ценообразуване.

"Така ще може да си подредим къщичката", аргументира се Войнов.

Проверката на хляба е първа, защото там са и първите стандарти, които ще бъдат въведени и това е много важна за българския потребител стока.

"Освен това ще се проверят и тревожните сигнали от страна на бранша, че около 60% от този бизнес е в сивия сектор", каза още той.