Правителството ще облекчи вноса на работна сила - отпада квотата от 10% за чужденци във фирмите

345
Правителството ще облекчи вноса на работна сила - отпада квотата от 10% за чужденци във фирмите

Правителството ще направи всичко възможно за облекчаване на условията за привличане на работна ръка от чужбина в България - има предложение да  отпадне сега съществуващата максимална квота от 10 процента за чужди работници във фирмите, съобщи БТА.

Това съобщи пред журналисти министърът на труда Емилия Масларова след среща в МС с ръководствата на работодателските организации по готовността на бизнеса за реализация на проекти по оперативните програми "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и "Развитие на човешките ресурси". В дискусията са участвали министър-председателят Сергей Станишев и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Приемането на работниците ще става със "Зелени карти", ще важи само за нашата страна и ще са прави по всички европейски правила, посочи Масларова. Тя уточни, че предложението за премахване на квотата ще се обсъди утре на тристранната среща на управляващата коалиция.

Има проявен интерес за "внос" на работна сила у нас от Китай, Индия, Виетнам, Молдова, Македония и Украйна, каза Масларова. По думите й, подобно решение ще стимулира безработните да повишават квалификацията си. Сега има над 100 000 безработни с висше, средно специално и средно образования и още 170 000 с основно и, както Масларова се изрази - "символично" образование.

Безработицата е паднала до близо 6 процента и в момента има голям дефицит на квалифицирана работна сила. Има нужда от кадри в строителството, химическата индустрия, промишлеността, металургията, а и за големите инфраструктурни проекти, които ще се строят на наша територия като НАБУКО, "Южен поток" и АЕЦ "Белене" посочиха Масларова и представители на работодателските организации. Масларова не уточни каква ще е продължителността на "Зелените карти" и добави, че този въпрос ще се обсъжда.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, каза, че е наложително продажбата на миноритарни дялове на големи структуроопределящи предприятия през Фондовата борса. Парите от тези продажби могат да се използват за подпомагане на социалните и пенсионните фондове. Според Иво Прокопиев, председател на КРИБ, държавата може бързо да продаде остатъчните си дялове в трите електроразпределителни дружества, от които може да получи най-малко 500 милиона евро. За продажба на дялове от НЕК, "Марица изток", и Булгаргаз" също обаче трябва да се мисли, допълниха работодатели.

До 2013 г. по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" страната ни ще получи от Европейския фонд за регионално развитие 988 млн. евро, а националното съфинансиране е 174 млн. евро. По ОП "Развитие на човешките ресурси" от Европейския социален фонд – 1.032 млрд. евро, а от националния бюджет - 182 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg