Преговорите за пенсионната реформа все така буксуват

764
Преговорите за пенсионната реформа все така буксуват

Преговорите за пенсионната реформа забуксуваха за пореден път. След поредните преговори стана ясно, че социалните партньори не могат да решат как да изплащат парите от професионалните пенсионни фондове. Няма яснота и как могат да се изплащат пенсиите за категорийните работници. Единственото, за което партньорите успяха да се споразумеят е увеличаването на пенсионната вноска с 1.8%.

„Парите събрани в тях, откакто ги има, се оказват недостатъчни да се плащат пенсиите на хора, които очакват от там средства и тъй като няма да са достатъчни, НОИ трябва да доплати", каза Константин Тренчев - КТ „Подкрепа".

Финансовият министър подчерта, че ако плащането от фондовете се отложи, това ще доведе до дупка в бюджета на НОИ: „Ако от следващата година пак се забави с една година, това означава, че от държавния бюджет 36 млн. лв. дефицит ще се получи пак и този 36 млн. лв. дефицит трябва да се запълни", коментира финансовият министър Симеон Дянков.


Синдикатите предлагат:„Фондовете да покажат как точно тези средства да бъдат направени ликвидни, защото да подкрепят бюджета на НОИ", заяви Пламен Димитров от КНСБ

„Проблемът е спорен и комплексен и много е вероятно да бъде отново отложен със срок", смята Васил Велев от Асоциация индустриалния капитал.

По отношение стажа за пенсиониране е била обсъдена възможността увеличението да започне от 2015 г., както предлагаха синдикатите и нарастването да бъде с 4 месеца на година. Официално разписан документ за това обаче няма. Следващото заседание на социалните партньори ще бъде във вторник.

Трябва да се търси възможност за създаването на капиталов фонд, но на солидарен принцип и с вътрешно преразпределение, за да може системата за ранно пенсиониране да се реализира, коментира Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа".

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg