Проф. Кантарджиев: Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия

2096
Проф. Кантарджиев: Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия

© Правителствена информационна служба

За съжаление доста хора, включително колеги, напоследък станаха коронолози и говорят какво ли не. Противоречивото говорене, особено от лекари, е най-опасно от обществото, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването.

В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил. Всички знаем, че маската не е приятно да се носи, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството и на околните, каза още той.

Ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те предпази 30 и няколко процента в зависимост от качеството на маската. Заразяването с маска става от дългото време на експозиция, например при разговор от близко разстояние от 1 час например.


Професор Кантарджиев също така препоръчва да се спазват "четирите Д-та", да не се предозира витамин Д и да не се използват имуностимуланти в големи количества.

"Не трябва постоянно да се стимулира имунната система. По-добре е да се подхожда с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за това какво става с коронавируса по света, защото нещата наистина се преекспонират. Това пък доведе до наслагване в обществото на недоверие и страх и хората се потиснаха. Затова с удоволствие слушат ненаучни приказки от типа, че маските не помагат", заяви Кантарджиев. 

В момента случаите са толкова много, че трябва широко да се възприемат бързите антигенни тестове, които при изследване на материал от гърло през носа дават незабавен резултат. Това е първият скрининг за коронавирус и струва 15-20 лв. Тях трябва да ги има в приемните отделения на всички болници и в бърза помощ и широко да се използва при контрола в трудови колективи. Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират.

Сега не трябва да разчитаме само на десетимата служители на РЗИ по контрол на инфекциите в областта, трябва да се случат всички държавни институции и на първо място БАБХ. Всичката храна, която с приготвя за кетъринг, трябва да е при спазване на хигиенни условия. Хората, които си поръчват храна от ресторанта за вкъщи, трябва да са сигурни, че е добре пакетирана и не е опасна за здравето. За пиците имаме микровълнова печка. Две минути микровълнова печка и нямаме коронавирус, заяви Кантарджиев

"В метрото, в градския и междуградския транспорт трябва да има сериозен контрол. В автобусите, които тръгват от централна автогара никой не носи маска. Това е огромен риск. За градския транспорт докато може винаги трябва да има отворен прозорец, което в комнбинация с носенето на маски намалява с пъти вероятността да се заразиш", каза още  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Антигенните тестове, които веднага доказват коронавируса, по думите му, ще станат много актуални. Чувствителността на този метод е такава, че ако човек заразява, този тест го хваща. В момента PCR тестовете стават за един ден, но след една седмица ще стават за 2-3 дена заради натоварените лаборатории, предупреди Кантарджиев.

Има 185 лаборатории, които работят PCR диагностика в страната.

Референтната лаборатория вчера е обработила 414 теста, от които 161 положителните или 38.8%, което се случва за за първи път.

Сега това се прави за 24 часа. Има обаче натрупване и може да има забавяне в периода на обработка на тестовете, защото хората са изморени, а техниката не издържа, защото се работи денонощно от 8 март.

"Който носи очила, по-добре, когато е на работа, да ги носи, защото заразяването често пъти става и през очната лигавица", вметна професор Кантарджиев.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg