Райфайзен: Консерватизъм при планирането за 2012 г.

970
Райфайзен: Консерватизъм при планирането за 2012 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си макроикономически обзор на актуалните към края на август 2011 г. данни.

Анализът отчита забавянето на икономическия растеж през второто тримесечие на годината, отчетено в експресните оценки на НСИ, както и сравнително слабото възстановяване на пазара на труда - заетостта нараства бавно, а безработицата остава сравнително висока на фона на наблюдаваните в ЕС равнища.

Вътрешното търсене през същия период показва известни признаци на съживяване, но развитието му е ограничено от състоянието на вътрешния пазар, което се определя от динамиката на заетостта и доходите. Положително се развиват бюджетът, който към юли е с дефицит от 1% от БВП, както и текущата сметка, по която е отчетен излишък от 1.4% от БВП за първата половина на годината.

„Очакванията ни са, че до края на тази година икономиката ще следва развитието, което наблюдавахме и през изминалите месеци. Неприятни изненади от международните пазари не са изключени, но трябва да се отчете фактът, че се полагат и огромни усилия от страна на държавите със сериозни проблеми за трайното им решаване, като например Испания. Поради това е прибързано да се чертаят апокалиптични сценарии", коментира Калоян Ганев, главен икономист на Райфайзенбанк.

„Сигналите за забавяне на растежа, които се отчитат през последните месеци в развитите икономики, а вече и в някои икономики на Източна Европа, и очакванията за забавяне на растежа на външното търсене през 2012 г., предполагат консерватизъм при планирането за следващата година", допълва Ганев.

Ето и основните акценти в доклада на банката:

През второто тримесечие икономиката нараства с 1.9% по сезонно изгладените данни от експресната оценка на НСИ, стойността е по-ниска от прогнозата на Райфайзен РИСЪРЧ за растеж от 2.4%.

Растежът на износа отчита очаквано забавяне до 11.6%, въпреки това остава висок. Наблюдава се известно възстановяване на вътрешното търсене - експресните оценки показват, че потреблението е нараснало с 1%, а инвестициите в основен капитал - с 9.5%. Възможно е обаче данните за инвестициите да бъдат ревизирани надолу.

Продължава поевтиняването на храните, а нулевата инфлация през юли задържа ценовото равнище по-ниско от очакваното.

Заетостта през второто тримесечие на годината нараства бавно - само с 43 хил. души спрямо първото тримесечие. Това е най-слабото нарастване за второ тримесечие от 2003 г. насам, като изключим кризисната 2009 г.

Безработицата остава сравнително висока през второто тримесечие - 11.2%, което продължава да рефлектира негативно върху доходите и потенциала за потребление.

Бюджетният баланс към края на юли е отрицателен в размер на 1% от БВП. Изпълнението на бюджетната цел за 2.5% дефицит в края на годината изглежда напълно постижима.

Фискалният резерв към края на юли е 4.9 млрд. лв. и наближава законовия минимум от 4.5 млрд. лв. Това предполага по-активно дългово финансиране в оставащите месеци до края на годината.

Депозитите на домакинствата нарастват през юли с около 445 млн. лв., което може да се интерпретира като влошаване на очакванията за средата и връщане към натрупване на предпазни спестявания.

Нетните чуждестранни активи на банките се подобряват с малко повече от 1 млрд. лв. за юли, след направените от тях депозити в чужбина за приблизително същата сума.

През юни също има излишък по текущата сметка - 164 млн. евро. За полугодието излишъкът достига 1.4% от БВП.

Подобно на предходния месец и през юни бе реализиран изходящ финансов поток по портфейлни инвестиции (96 млн. евро), с което финансовата сметка бе с дефицит от 80 млн. евро.

През юни размерът на нетните преки инвестиции в страната отново е минимален (20 млн. евро), а с натрупване от началото на годината той остава отрицателен.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg