Разходите на работодателите с ръст от 7% през второто тримесечие

938
Разходите на работодателите с ръст от 7% през второто тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2016 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват със 7.3% спрямо второто тримесечие на 2015 година. Увеличението в индустрията е с 8.6%, в услугите - с 6.6%, и в строителството - с 6.7%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2016 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти” - с 12.2%, „Преработваща промишленост” - с 10.6%, и „Култура, спорт и развлечения” - с 9.2%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 0.8%, и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 1.6%. Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически сектор „Добивна промишленост” - с 0.3%.

През второто тримесечие на 2016 г. както разходите за възнаграждение за един отработен час, така и другите разходи (извън тези за възнаграждения) се увеличават със 7.3% спрямо второто тримесечие на 2015 година.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -0.5% за „Добивна промишленост” до 12% за „Операции с недвижими имоти”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg