Родни експерти: Ето кои маски наистина пазят от COVID-19

2666
Родни експерти: Ето кои маски наистина пазят от COVID-19

© Pixabay/ДАМТН

Експертите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обявиха кои маски наистина могат да ни предпазят от зараза с коронавирус.

У нас това е компетентният орган по отношение на личните предпазни средства.

В България се спазва регламент на Европейската комисия, в който са определени изискванията за защита на дихателните пътища. Това са продукти с най-високата степен на защита – категория III, тоест те са животоспасяващи.


Регламентът определя тези продукти да са: „Филтриращи полумаски за защита от частици“, които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат за еднократна и за многократна употреба.

Пазарът показва, че производителите на тези лични предпазни средства имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и коронавирусът COVID-19, посочват още от агенцията. В това число попадат полумаски от тип FFP, които са с или без клапа, показани на снимките по-долу:

Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса, от което експертите са направили заключение, че тези лични предпазни средства са подходящи да предпазят ползвателя от заразата по отношение защитата на дихателните пътища. За тях регламентът предвижда възможност на следните три класа на защита:

  • маски от тип FFP1, които филтрират 50% външния въздух,
  • маски от тип FFP2, които филтрират 92% външния въздух,
  • маски от тип FFP3, които филтрират 98% външния въздух.

Няма 100% филтриране на външния въздух при употребата им, което е породено от факта, че при плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има възможност от така нареченото „подсмукване“ на външен въздух.

Полумаските, произведени в изпълнение на изискванията, трябва да бъдат означени със стандарт, година на публикуване, клас, както следва например: „Филтриращите полумаски за защита от частици EN 149:2001 FFP1“.

Тези полумаски трябва да са с оценено съответствие, което означава, че трябва да са минали всички специални процедури на изпитване, наречено „оценяване на съответствието“, което се извършва от нотифицирани лица, получили разрешение за това от Европейската комисия.

Маските вече са задължителни в ЧехияДо момент в Чехия случаите на заразяване с коронавирус са 464

Те също така трябва да носят маркировка за съответствие – СЕ. Трябва задължително да са придружени от инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя. Последното означава или ЕОДС да придружава продукта, или в инструкцията да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

В инструкцията производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската – на съхранението и на почистването (в случай че се предвижда). Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща.

За разпознаването на предлаганите на пазара полумаски всеки потребител трябва да знае, че наличието на маркировка за съответствие – СЕ, инструкция за употреба и достъп до ЕОДС са основни белези. От наличието им може да се направи извод, че маската е произведена при спазване на изискванията на регламента на ЕС, тоест потребителят ще ползва безопасен продукт и ще е защитен от описаните в инструкцията рискове.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ivan
# 0
17:03 | 24 March 2020
Aбе аз тука за един приЕтел питам - как така тея маски предпазват от вируса, като се знае, че маските са за "частици ", има се предвид нещо като прах или подобно, а вируса има хиляди пъти по-малки размери и просто НЕ МОЖЕ да бъде филтриран от маските. Все едно да пробвате да спрете дим или друг газ с тея маски....ми не става !
Димитър
# 1
16:03 | 24 March 2020
coviT? Това да не е братовчедът на брекзиД
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg