Средната заплата расте, усещането за бедност- също

768
Средната  заплата расте, усещането за бедност- също

Средната работна заплата в страната нараства. По данни на статистиката тя вече гони 700 лв.  Личното усещане на работещите обаче е различно.

По данни на статистиката средната работна заплата тръгва от малко над 600 лв. в началото на миналата година, а в края стига почти 700. Обяснението на икономистите - компаниите са освободили нискоквалифицирания персонал, който получава и най-ниски заплати и това е увеличило средната заплата.

Официалните данни показват още, че заплатите в публичния сектор остават по-високи, отколкото в частния. Едно от възможните обяснения е, че в държавната администрация се плащат реалните заплати, докато в частния сектор невинаги е така.

„Сивата икономика в кризата се разшири. Това означава, че една част се получават на нива, близки до минималните прагове, а една голяма част се плаща на ръка, така че сивата икономика в отделни сектори вече надхвърля 50%. Това е достатъчно обяснение за този факт", обясни Камен Колев от БСК.

И докато статистиката отчита, че заплатите вървят нагоре, за повечето трудещи се това не отговаря на истината. Служители във фирма доставчик на интернет казват, че през изминалата година не са станали по-богати.

Така българите най-често отказват да повярват на добрите новини от статистиката и смятат, че ще си останат бедни.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg