Цените на производител скачат с 0.5%

722
Цените на производител скачат с 0.5%

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през май 2010 г. е с 0.5% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 0.8%, в преработващата промишленост - с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 0.1%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на основни метали - с 1.8%, при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.4%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през май 2010 г. нараства с 5.8% в сравнение със същия месец на 2009 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 23.8% и в преработващата промишленост - с 10.0%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 6.0%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо май 2009 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 35.3%; производството на тютюневи изделия - с 25.9%; обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.4%; производството на превозни средства, без автомобили - с 4.3%.

Намаление на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.3%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.5%; производството на хранителни продукти - с 2.5% и производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.3%.

Общият индекс на цени на производител през май 2010 г. се увеличава с 1.7% спрямо предходния месец. По високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.8%, в преработващата промишленост - с 1.8% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.6%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 4.8%, при производството на основни метали - с 4.6% и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.4%.

Общият индекс на цените на производител през май 2010 г. се увеличава с 9.1% в сравнение със същия месец на 2009 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 12.9% спрямо май 2009 година.

По съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 43.8%, при производството на тютюневи изделия - с 22.1% и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 11.2%, а намаление се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.2%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5.9% и при производството на хранителни продукти - с 1.3%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg