Банковите сделки у нас през последните години

2321
Банковите сделки у нас през последните години

© Pixabay.com

Банковата консолидация в страната продължава с пълна сила.

Ето защо днес решихме да ви представим сделките от последните години в сектора, както и банките, които, според различни публикации в медиите, днес са на тезгяха.

Или иначе казано, те също могат да изчезнат от банковия пазар в страната ни. Вижте повече:

Алфа Банк България и Пощенска банка

В края на 2015 г. бе съобщено, че АЛФА БАНК А.Е. („Алфа Банк“) и Юробанк Ергасиас С.А. („Юробанк“) са сключили окончателно споразумение по отношение на придобиването на операциите на клона на Алфа Банк в България от дъщерното дружество на Юробанк в България – Юробанк България АД.

Според условията на това споразумение, дъщерното дружество на Юробанк в България придоби всички банкови дейности на българския клон, които към 30 септември 2015 г. са в размер на 464 млн. евро активи (от които 307 млн. евро нетни кредити) и 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса.

Сделката беше в пълно съответствие с плановете за реструктуриране на Алфа Банк и Юробанк, одобрени от Европейската комисия през 2014 г.

Тя бе финализирана в началото на 2016 г., с което Пощенска банка се превърна в четвъртата по големина банка в страната.

ОББ и СИБАНК

Това е и най-голямата сделка в сектора в България. До нея се стигна, след като белгийската финансова група KBC, която до този момент притежаваше СИБАНК и застрахователното дружество ДЗИ у нас, се съгласи да заплати 610 млн. евро за ОББ и Интерлийз.

Обединението между ОББ и СИБАНК създаде третата най-голяма банка на българския пазар. Днес тя разполага с активи за над 10.5 млрд. лв.

От март т.г. клиентите на ОББ вече могат да бъдат обслужвани и в клоновете на СИБАНК, с което точките на обединената институция (ОББ) за работа с клиенти нараснаха до 245.

Виктория и Инвестбанк

Само преди седмици стана ясно, че ТБ Виктория, която бе дъщерно дружество на Корпоративна търговска банка, е придобита от Инвестбанк. Другият кандидат за активите на една от малките банки у нас бе Българо-американска кредитна банка.

Купувачът също така е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ „Виктория“ ЕАД заедно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката.

Погасените в резултат от оперативната дейност на ТБ „Виктория“ ЕАД краткосрочни и дългосрочни задължения в периода от 2015 г. до датата на подписване на рамковия договор, както и постигнатата цена на продаваната съвкупност от финансови активи осигуряват не само пълно възстановяване на направената от КТБ АД (н) през юни 2014 г. инвестиция под формата на акции и други финансови инструменти, но и формират положителен нетен паричен поток (печалба) в размер на около 2 800 000 лева.

В последните години смяна на собствеността отчетохме и при други български банки – Общинска банка и Ти Би Ай Банк, докато Първа инвестиционна банка нае Citigroup Global Markets Limited (Citi), в качеството на финансов съветник, във връзка с преглед на стратегически възможности за банката.

Разглежданите възможности включват: стратегически партньорства и/или консолидация, привличане на нови ключови инвеститори, емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката.

Евентуалните сделки

Сосиете Женерал и Уникредит

Вече седмици наред в европейската преса се коментира възможността за сделка между най-голямата италианска банка UniCredit и френската Société Générale.

Въпреки отказа и на двете страни да изнесат повече подробности, както и факта, че евентуалното сливане може би е още в ранна фаза, то със сигурност подобна сделка ще се отрази сериозно и на банковия пазар у нас.

Банка Пиреос

Вчера ви информирахме, че общо петима са кандидатите, подали обвързващи оферти за деветата по големина банка у нас. Единственият кандидат, който се споменава, е Пощенска банка, докато останалите са български юридически лица.

Кои са те и кой ще е новият собственик на Банка Пиреос, се очаква да разберем до края на месеца. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg