Има ли ръст при необслужваните кредити у нас

931
Има ли ръст при необслужваните кредити у нас

© Pixabay.com

Брутният размер на необслужваните кредити и аванси в края на март 2020 г. е 6 млрд. лв. (при 6.1 млрд. лв. в края на декември 2019 г.), а делът им в общата сума на брутните кредити и аванси е 6.4% (при 6.5% три месеца по-рано).

Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси (след приспадане на присъщата за тази класификационна категория обезценка) намалява до 3.1 млрд. лв. в края на периода, а делът ѝ в общата нетна стойност на кредитите и авансите се запазва – 3.5%. Това информираха от БНБ само преди дни, при излизането на данните за банковата система за първото тримесечие на годината.

Решихме обаче да проверим какво се случва при домакинствата? Изплащат ли се редовно в момента кредитите? Както може би знаете, банките предлагат на клиентите си възможност за отсрочка на плащания за 6 месеца, но не по-късно от 31 декември 2020 г. Възможни са два варианта – да се спре временно да се плаща главницата или главницата плюс лихвата.


Какво показват последните данни на централната ни банка?

Редовно обслужени към 31 март са 92.77% от кредитите на домакинствата, което показва, че населението не е имало проблеми за първото тримесечие на годината. Извънредното положение в страната влезе в сила на 13 март и то не е оказало съществено влияние на кредитите ни. 

Какво обаче ще се случи в следващите месеци и тримесечия, когато безработицата у нас ще започне плавно да се повишава? 

Припомняме, че в края на 2019 г. редовно обслужвани бяха 92.66% от заемите, а в края на първото тримесечие на 2019 г. този дял бе 91.28%.

Делът на редовните кредити, обезпечени с жилищен имот към 31 март 2020 г., е 94.17%, спрямо 93.83% за преди три месеца и 91.73% за преди година.

При потребителските заеми се отчита лек спад до 91.31%, срещу 91.41% за преди тримесечие и 91.28% за преди година.

С просрочие до 90 дни към момента са 1.88% от заемите на домакинствата, като този дял при жилищните кредити е 1.98%, а при потребителските – малко над 2%.

Просрочие между 90 и 180 дни се наблюдава при 0.73% от кредитите, а при 4.62 на сто от тях имаме забава от повече от 6 месеца. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg