Кирилова: Еврото няма да повлияе съществeно на лихвите по заемите

2459
Кирилова: Еврото няма да повлияе съществeно на лихвите по заемите

Влизането на България в еврозоната няма да доведе до „съществени промени“ относно нивата на лихвите по кредитите. Това посочи Екатерина Кирилова, член на УС и главен търговски директор на УниКредит Консюмър Файненс, по време на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Банковият сектор у нас поддържа добри нива на лихвите по заемите за населението, като приемането на еврото едва ли ще окаже съществена промяна в нивото им, стана ясно от думите на Кирилова, която добави, че не се наема да прогнозира точно какво ще се случи с цената на кредитите, но говори на база опита си от работата в други страни от еврозоната. 

Според нея, приемането на еврото ще има позитивен ефект за страната ни.

„Влизането в еврозоната ще даде устойчивост на българската икономика, което ще се отрази на пазара на работна сила, която пък устойчивост е движеща сила за потребителското кредитиране“, каза тя.


Потребителското кредитиране у нас записва сериозни ръстове, като тези тенденция започна от средата на 2018 г. и продължава и през настоящата 2019 г.

Според Кирилова, това се дължи, както на повишаването на покупателната способност на населението, така и на по-опростените процедури по кандидатстване за финансиране в българската банкова система. Освен това, много фирми започват да излизат на светло, което помага за легалното оценяване на техните служители, които кандидатстват за кредит, посочи Кирилова.

Към тези фактори може и да се добави една интересна тенденция.

Хората, теглили ипотечни заеми през 2008 г., когато беше големият бум на този вид кредитиране, в наши дни започват да рефинансират жилищните кредити с потребителски такива, което генерира част от повишението, отчетено в този сегмент, стана ясно от думите на Кирилова. Не са редки и случаите на придобиване на недвижими имоти с помощта на потребителски заем.

Високият ръст в потребителския сегмент обаче може да бъде нож с две остриета, тъй като потребителските кредити не са обезпечени и това може да доведе и до негативни последици. Поради това банките трябва да са внимателни с преценката на този риск, посочи Кирилова.  

Според нея, лихвите по заемите ще се задържат на настоящите си нива, като към края на годината ще започнат да вървят леко нагоре.

По думите на Екатерина Кирилова, иновациите във финансовия сектор са на дневен ред, тъй като новите поколения имат различин потребности и очаквания от традиционните банки. Именно това дава поле за изява на множеството финтех компании, появяващи се по света.

„Финтех компаниите са агресивни и популярни, но все повече от тях ще търсят сътрудничество с банките по няколоко причини - на първо място, банките имат огромна маса от клиенти и капитал“, каза тя, добавяйки, че тези сътрудничества ще родят интересни и иновативни продукти.

Според нея, навлизането на новите технологии няма да измести банковите клонове, а само ще промени начина, по който функцинират. Така клоновете на бъдещето ще функционират с максимално редуцирани оперативни процеси, като ще представляват по-скоро консултантски дейности.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg