От есента на 2011 г. до началото на 2012 г. банковото кредитиране е намаляло във всички източноевропейски страни членки на ЕС с изключение на България, показват сметките на икономисти от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), публикувани на блога на финансовата институция.

Според статистиката на БНБ за периода от октомври 2011 г. до февруари 2012 г. стойността на кредитите за предприятията и домакинствата се е увеличила със скромните 0.3% до 54.397 млрд. лв.

Корпоративните кредити нарастват с 399 млн. лв. до 35.842 млрд. лв., докато тези за домакинствата се свиват с 222 млн. лв. до 18.397 млрд. лв.

Стойностите са прекалено ниски, за да се каже, че започва траен ръст на кредитирането в България, коментираха икономисти пред “Труд”.

Унгария е рекордьор по свиване на кредити в региона, като за изследвания период там заемите са се свили с 3.5%. В същото време в Сърбия, която наскоро получи статут на кандидат-член на ЕС, кредитите са се увеличили с 3%.

Анализаторите на ЕБВР отбелязват, че спестяванията в Източна Европа са се увеличили в сравнение с предкризисното им равнище, като така смекчават ефекта от намаленото финансиране от страна на западноевропейските банкови централи.

За последната година депозитите на домакинствата в България са се увеличили с 3.541 млрд. лв., като са достигнали рекордната стойност от 30.886 млрд. лв.