България - еврошампион с 0.3% кредитен ръст

711
България - еврошампион с 0.3% кредитен ръст

От есента на 2011 г. до началото на 2012 г. банковото кредитиране е намаляло във всички източноевропейски страни членки на ЕС с изключение на България, показват сметките на икономисти от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), публикувани на блога на финансовата институция.

Според статистиката на БНБ за периода от октомври 2011 г. до февруари 2012 г. стойността на кредитите за предприятията и домакинствата се е увеличила със скромните 0.3% до 54.397 млрд. лв.

Корпоративните кредити нарастват с 399 млн. лв. до 35.842 млрд. лв., докато тези за домакинствата се свиват с 222 млн. лв. до 18.397 млрд. лв.

Стойностите са прекалено ниски, за да се каже, че започва траен ръст на кредитирането в България, коментираха икономисти пред “Труд”.

Унгария е рекордьор по свиване на кредити в региона, като за изследвания период там заемите са се свили с 3.5%. В същото време в Сърбия, която наскоро получи статут на кандидат-член на ЕС, кредитите са се увеличили с 3%.

Анализаторите на ЕБВР отбелязват, че спестяванията в Източна Европа са се увеличили в сравнение с предкризисното им равнище, като така смекчават ефекта от намаленото финансиране от страна на западноевропейските банкови централи.

За последната година депозитите на домакинствата в България са се увеличили с 3.541 млрд. лв., като са достигнали рекордната стойност от 30.886 млрд. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...