Използвайте последните топли дни тази есен, за да измиете прозорците, съветват експерти по енергийна ефективност.

Свободният приток на дневна светлина позволява да светвате лампите по-късно вечер. Докато почиствате стъклата, непременно ще разберете и какво е състоянието на дограмата. Още не е късно да поръчате нова, стига да имате парите. Ако нямате, може да потърсите новите кредити за енергийна ефективност.

Добрият пример е заразителен. Когато съседът си е сменил дограмата със субсидиран заем за енергийна ефективност, и други хора в блока искат. Но близо две години нямаше пари.

Който беше успял в периода 2005-2009 г., да вземе субсидиран кредит, получи около 14% безвъзмездна помощ от Международния фонд за затваряне на АЕЦ "Козлодуй".

От тази възможност се възползваха над 28 000 български домакинства. Те взеха заеми от български търговски банки за около 43 млн. евро и помощи за над 7.5 млн. евро. В резултат според някои изчисления те пестят по 170.5 млн. киловатчаса годишно.

Участието на банките донесе двойна полза. Освен парите те осигуриха и консултантска помощ по проектите на домакинствата, за да се гарантира енергоспестяващият ефект. Експерти например изчисляваха дали избраната дебелина на топлоизолацията е достатъчна. Проверяваха също дали харесаният в магазина климатик е от икономичния тип "термопомпа".

Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) беше рестартирана през август тази година. Партньор на инициативата е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Предвиденият за нея кредитен ресурс е малко по-малък отпреди - 40 млн. евро, като отново се осигурява от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). За радост на потребителите безвъзмедната помощ се удвоява на 14 млн. евро.

В зависимост от вида на проекта и начина на изпълнение - индивидуално, колективно или чрез сдружение на етажната собственост - субсидията ще бъде 20%, 30% или 35% от главницата. Две от банките партньори на програмата - Прокредит банк и Райфайзенбанк, предлагат новия вид кредити за енергийна ефективност на домакинствата от август т. г. За около месец са отпуснати повече от 600 кредита на стойност над 1 млн. евро. Очаква се във втория етап на програмата да участват около 20 000 домакинства.

Парите могат да се използват например за монтаж на енергоспестяваща дограма, изолации, газови котли, слънчеви колектори, термопомпи и уреди на биомаса.

По програмата ще се отпускат и средства за модерни технологии като фотоволтаични системи, специални вентилационни системи, абонатни станции и сградни инсталации, а също и за газификация. Безвъзмездната помощ ще се изплаща до четири месеца от отпускането на кредита, след като бъде отчетено успешното изпълнение на проекта.

Източник: в. Труд