Нова банка стъпва у нас в следващите няколко месеца. Турската Ишбанк се очаква да открие клона си през първата половина на 2011 г., съобщиха от БНБ. В момента се работи по техническата и материалната подготовка за откриването.

Навлизането у нас става чрез лицензирано в Германия дъщерно дружество на турската банка.

Така се избягва изискването за получаване на лиценз от нашата централна банка. Документът се издава за клон или дъщерно дружество, когато банката не е от страна, членка на Европейския съюз.

190 кредитни институции са заявили интерес да работят в България. Сред тях са "Джей Пи Морган", "Голдмън Сакс Европа", Бърклис банк, Комерцбанк, Саксо банк, "Мерил Линч интернешънъл". Сред потенциалните кандидати да работят тук са още "Морган Стенли интернешънъл", Ерсте груп банк, Роял банк оф Скотланд, "Креди Суис", Великобритания, лондонският клон на Чайна канстръкшън банк и т.н. Сред платежните институции е и "Гугъл пеймънт".

Уведомление за намерение да извършват директно дейност в България са подали 18 кредитни институции през 2010 г., от които 16 банки, става ясно от регистъра на БНБ.

През миналата година обаче няма заявления от банки извън ЕС за получаване на лиценз, нито от местно дружество, дъщерно на банка от трета държава, обясниха от БНБ.

Оттам коментираха, че по принцип времената на криза са най-подходящи за придобиване или окрупняване на бизнес, включително и банковия.

В момента обаче нямало подадени документи за одобрение придобиването на голям акционерен дял в местна банка.

Според слуховете 3-4 банки в България са на тезгяха. В момента текат преговори за продажба на дялове от тях.

Източник: в. 24 часа