Банки гиганти дали заявки да работят у нас

2243
Банки гиганти дали заявки да работят у нас

Нова банка стъпва у нас в следващите няколко месеца. Турската Ишбанк се очаква да открие клона си през първата половина на 2011 г., съобщиха от БНБ. В момента се работи по техническата и материалната подготовка за откриването.

Навлизането у нас става чрез лицензирано в Германия дъщерно дружество на турската банка.

Така се избягва изискването за получаване на лиценз от нашата централна банка. Документът се издава за клон или дъщерно дружество, когато банката не е от страна, членка на Европейския съюз.

190 кредитни институции са заявили интерес да работят в България. Сред тях са "Джей Пи Морган", "Голдмън Сакс Европа", Бърклис банк, Комерцбанк, Саксо банк, "Мерил Линч интернешънъл". Сред потенциалните кандидати да работят тук са още "Морган Стенли интернешънъл", Ерсте груп банк, Роял банк оф Скотланд, "Креди Суис", Великобритания, лондонският клон на Чайна канстръкшън банк и т.н. Сред платежните институции е и "Гугъл пеймънт".

Уведомление за намерение да извършват директно дейност в България са подали 18 кредитни институции през 2010 г., от които 16 банки, става ясно от регистъра на БНБ.

През миналата година обаче няма заявления от банки извън ЕС за получаване на лиценз, нито от местно дружество, дъщерно на банка от трета държава, обясниха от БНБ.

Оттам коментираха, че по принцип времената на криза са най-подходящи за придобиване или окрупняване на бизнес, включително и банковия.

В момента обаче нямало подадени документи за одобрение придобиването на голям акционерен дял в местна банка.

Според слуховете 3-4 банки в България са на тезгяха. В момента текат преговори за продажба на дялове от тях.

Източник: в. 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets one year after the crisis
# 0
11:02 | 28 February 2011
Банките в страната са повече от достатъчно, но не останаха желаещи за получаване на кредити. Лично аз нямам кредити, нито заеми, но бих се съгласил някоя от банките да ми отпусне кредит, при положение, че ми плаща и лихва за този кредит. За предпочитане е аз самия да определям лихвения процент, при това без да уведомявам съответната кредитираща институция. Have a nice day to the team of Profit.Bg and its managers. Congratulatins to all the investor on the Bulgarian Capital Matkets. The bull's trends of this market are more than obvious. They have been started since the first quarter of 2009. In God we trust and we like the money in all their kinds such as banknotes of various currencies, equities of different companies, stocks of numerous joint stock companies, shares of many other companies as well as diversified assets in other financial and non financial instruments.
Веска
# 1
09:02 | 28 February 2011
как няма да искат които и да са банки да стъпят в България!? При тези лихви за отпуснати кредити, които си позволяват в България! При тези правила за промени на сключените договори в ущърб на потребителите! Държавата казва, че това са частни банки и ги оставя да скубят бг гражданите както си искат. Управляващите си избират банка, през която да минават плащанията на подопечната й институция и за това си получават лично комисионни. Залъгаха най-вече младите с отпускани кредити и при вече настъпилата безработица много от тях не са в състояние да си изплащат вноските. Уж за борба срещу корупцията, измислят закони за плащане само по банков път на по-големи суми. А зад това стои преди всичко банката да си взима такси, лихви.... и каквото си измисли.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg