На основание получено искане от министъра на финансите Симеон Дянков за писмена консултация вчера, 17.04.2012 г., Европейската централна банка публикува становище по проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд).

Както вече стана известно ЕЦБ смята, че проектът „ създава предпоставки за неравнопоставеност на различните инвестиционни инструменти, което може да доведе до изкривявания на пазара и конкуренцията“.

„Практиката показва, че ЕЦБ се произнася в особени случаи по изпращаните от националните власти законопроекти“, се казва в съобщение до медиите на Българска народна банка. „Поради това самият факт на публикуването на настоящето становище е израз на загрижеността на ЕЦБ по повдигнатите от нея въпроси, засягащи нейния мандат“

Аргументите на ЕЦБ съвпадат с редица от направените вече от БНБ възражения по същия законопроект (пълният текст на позицията на централната банка може да видите тук). Аналогични съображения против законопроекта бяха изразени по-рано и от КФН, припомнят от от БНБ.

Ето защо БНБ настоява законопроектът да бъде оттеглен от вносителя и да бъде подложен на една задълбочена дискусия между МФ, БНБ и КФН – институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансовата стабилност и за регулирането и надзора над финансовите институции и пазари в страната. Такава дискусия между компетентните институции досега не е била провеждана.