БНБ настоява за отмяна на законопроекта за Сребърния фонд

924
БНБ настоява за отмяна на законопроекта за Сребърния фонд

На основание получено искане от министъра на финансите Симеон Дянков за писмена консултация вчера, 17.04.2012 г., Европейската централна банка публикува становище по проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд).

Както вече стана известно ЕЦБ смята, че проектът „ създава предпоставки за неравнопоставеност на различните инвестиционни инструменти, което може да доведе до изкривявания на пазара и конкуренцията“.

„Практиката показва, че ЕЦБ се произнася в особени случаи по изпращаните от националните власти законопроекти“, се казва в съобщение до медиите на Българска народна банка. „Поради това самият факт на публикуването на настоящето становище е израз на загрижеността на ЕЦБ по повдигнатите от нея въпроси, засягащи нейния мандат“

Аргументите на ЕЦБ съвпадат с редица от направените вече от БНБ възражения по същия законопроект (пълният текст на позицията на централната банка може да видите тук). Аналогични съображения против законопроекта бяха изразени по-рано и от КФН, припомнят от от БНБ.

Ето защо БНБ настоява законопроектът да бъде оттеглен от вносителя и да бъде подложен на една задълбочена дискусия между МФ, БНБ и КФН – институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансовата стабилност и за регулирането и надзора над финансовите институции и пазари в страната. Такава дискусия между компетентните институции досега не е била провеждана.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg