Crédit Agricole инжектира нови 2 млрд. евро в Emporiki

1287
Crédit Agricole инжектира нови 2 млрд. евро в Emporiki

Френската банка Crédit Agricole SA обяви, че е инжектирала още 2 млрд. евро в гръцкото си подразделение Emporiki Bank, за да го подкрепи срещу продължаващите икономически проблеми на страната, информира WSJ.

От Crédit Agricole заявяват, че помощните средства за Emporiki няма да се навредят финансово на френската банка.

Emporiki е тежест на финансите на Crédit Agricole откакто френската банка пое контрол над нея през 2006 г. като част от плана си за разширяване на международната дейност. Гръцката банка натежава особено много на печалбата на френската си компания майка, откакто дълговата криза в Еврозоната се задълбочи през миналото лято.

Гръцката банка е нерентабилна по време на финансовата криза, а от Crédit Agricole обявиха през юли, че целта й да излезе на печалба през 2012 г. е под съмнение. Crédit Agricole 1 млрд. евро капитал в Emporiki в края на 2009 г.

Гръцката банка отчете 954 млн. евро загуба за първите девет месеца на 2011 г., засегната от забавянето на дейността, нарастващите разходи за финансиране и необходимостта да заделя повече провизии за лоши кредити.

Crédit Agricole, която изпитва проблеми, заради голяма си експозиция в Гърция, обяви план за преструктуриране, според който ще закрие 2 350 работни места в световен мащаб, в това число 850 във Франция и ще се оттегли от 21 от 53-те страни, в които развива дейност.

Общата експозиция на Crédit Agricole към Гърция възлиза на 2.7 млрд. евро към 30 септември, докато стойността на гръцкия държавен дълг, притежаван от банката е бил 150 млн. евро в края на октомври.

"Капиталовото увеличение в размер на близо 2 млрд. долара ще укрепи още повече конкурентната позиция на Emporiki на местния пазар," се казва в изявление на гръцката банка, която добавя, че този ход от страна на Crédit Agricole потвърждава отново подкрепата на банката майка към нейното гръцко подразделение.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Theresa
# 0
10:01 | 20 January 2012
Big help, big help. And supretliave news of course.
Theresa
# 1
10:01 | 20 January 2012
Big help, big help. And supretliave news of course.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg