Докато други банки свиват счетоводните си баланси Deutsche Bank AG добавя активи и в крайна сметка задмина отново френската BNP Paribas SA, за да си върне титлата най-голяма банка в Европа, пише Bloomberg.

Активите на базираната във Франкфурт банка са нараснали с 14% до 2.16 трлн. евро през 2011 г., което я прави най-голямата публична банка в Европа за първи път от пет години насам, показват данни на Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман ще остави след себе си счетоводен баланс с около 40% по-голям в сравнение с 2006 г. и равняващ се на над 80% от германската икономика, когато напусне поста през май.

Deutsche Bank е с втория най-голям ливъридж и третата най-малко капитализирана сред 10-те най-големи банки в Европа, въпреки че Акерман увеличи резервите й и намали зависимостта й от заеми.

Акциите на Deutsche Bank се търгуват при съотношение цена/счетоводна стойност от 0.65, което означава, че инвеститорите не вярват, че активите й струват толкова, колкото казва тя. Това съотношение при Deutsche Bank е седмото най-ниско сред 50-те световни банки с най-близка пазарна стойност, показват данни на Bloomberg.

Акциите на Deutsche Bank поскъпват с 37% от 21 декември насам.

В същото време BNP Paribas, която беше най-голямата банка в Европа през 2010 г., след като придоби активи на Fortis, е свила активите си с 1.7% през миналата година до 1.97 трлн. евро, което е най-ниското им ниво от 2007 г.

HSBC, която е най-голямата банка в Европа по пазарна стойност, е била втората най-голяма по активи в края на миналата година, след като активите й са нараснали с 4%. BNP Paribas е заемала третото място.