Десетте водещи банки в Германия ще се нуждаят да увеличат с 50 милиарда евро нов капитал наличните си авоари, за да отговорят на предложени нови глобални банкови правила, които влизат в сила през 2019 г., съобщава в броя си от понеделник седмичникът Der Spiegel.

Като се позовава на конфиденциален документ от Бундесбанк, изданието пише, че банките трябва да са в състояние да съберат 40 милиарда евро чрез заделяне настрана на част от бъдещата си печалба и чрез увеличаване на фондове на пазарите.

За оставащите 10 милиарда финансовите институции ще трябва да открият "нови източници на приходи, което ще създаде по-големи проблеми за по-малко печелившите регионални банки", според седмичника.

Миналият уикенд централни банкери въведоха нови минимални капиталови изисквания за международни банки, известни като споразумението Базел ІІІ.

То определя банките да са задължени да имат обща стойност на ценните книжа в размер най-малко на 7 % от техните авоари към 2019 г. Това е повече от три пъти от изискваните в момента 2%.

Седемте публични регионални банки в Германия ще се сблъскат с по-големи трудности, тъй като те нямат достъп до пазара на банкиране на дребно.

Поради това ограничение те се обърнаха към рискови финансови инструменти, които доведоха до огромни загуби по време на финансовата криза, която ги остави в по-лошо състояние от това на някои от европейските им конкуренти.

Източник: БГНЕС