Дан ДеФелипи е обвинен в измама с кредитни карти през 2004. Той прави фалшиви кредитни карти с истински лични данни върху тях, които купува онлайн.

„Измамите с кредитни карти са „фасулска работа," казва 29-годишният измамник. „Всеки, който има 100 долара и компютър може да направи много пари така. Аз правех фалшиви карти. После купувах лаптопи и друга скъпа техника, която после продавах в eBay," казва той.

ДеФелипи е бил заплашен от 8 години затвор, но се е споразумял с властите да плати 200 000 долара и да изтърпи обществено полезен труд, както и да им сътрудничи в залавянето на други измамници. С негова помощ са хванати 15 крадци на информация от кредитни карти.

Сайтът Credicards.com интервюира ДеФелипи:

- Как започнахте?

В колежа правех фалшиви лични карти. Започнах да влизам в чатове за фалшиви лични карти и така разбрах, че имам потенциал да направя добри пари с много малко усилия.

- Казвате, че сте купували информация за лични данни онлайн?

Да. Всяка карта има магнитна лента на гърба с информация. Има хакери, които влизат в системи и свалят тази информация. Също така сервитьорки и бармани могат да я откраднат и да я продадат. Може да си купите информация за една карта на цена между 10 и 50 долара.

После с кодиращо устройство я слагате на друга карта и пазарувате.

- Имат ли измамниците предпочитания за определени кредитни карти пред други?

Много карти на American Express нямат лимит, но от друга страна пък, ви изискват повече информация при покупка. Понякога искат да си вкарате 4-цифрения код от лицето на картата, или пощенския код. Това го няма на магнитната лента, чиято информация купуваме.

- Ами дебитните карти?

Винаги съм бил против тези карти, защото с тях става въпрос за вашите пари. Така могат да ви откраднат реални пари, които имате, а за да си ги получите обратно, трябва да попълните много формуляри в банката и не е ясно дали ще успеете. С кредитните карти имате по-голяма защита. Просто си правете вноската всеки месец, за да не натрупвате дълг.

- Какво ще посъветвате хората, за да се предпазят от крадците?

Това сте го чували и преди, но единственият начин е да проверявате движението по акаунта си редовно. Един път в месеца не е достатъчен, защото за това време могат да ви откраднат много пари.

Аз използвам mint.com и проверявам акаунта си всеки ден.

Проверявайте кредитната си история два пъти в годината, за да сте сигурни, че никой не е откраднал вашата самоличност.

- Сигурно ли е пазаруването онлайн?

Трябва много да се внимава. Супер лесно е да се направи онлайн магазин в наши дни.

Много от тях продават някакви неща, които се търсят много от хората на евтини цени, но целта им всъщност е да крадат данните на хората.

Пазарувайте от реномирани сайтове!

Не купувайте нищо от фирма, която ви праща и-мейл, независимо колко е евтино.

- Вие какви схеми използвахте?

Днес хората са много по-внимателни. Когато аз започвах, получавах хиляди данни само от един опит.

Първо атакувах потребители на AOL. Изпращахме им писма от сорта на „Информацията за вашата кредитна карта е с изтекъл срок. Влезте тук, за да я обновите или ще закрием акаунта ви." Правехме това и с PayPal. Изпращахме и-мейли като „Някой е проникнал във вашият акаунт. Заключихме вашата сметка. Моля кликнете тук за достъп до сметката си." Линквахме фалшив сайт и те ни даваха паролите си и всичко друго. Тогава пускаме съобщения „От съображения за сигурност, затворихме вашият акаунт. Моля излезете и влезте пак."

- От къде получавахте и-мейл адресите на хората?

Има софтуери. Обичах да таргетирам определена група, например, за PayPal измамите ми, търсех млади хора и се насочвах към университети и колежи. Гледах за такива в Масачузетс, защото имах възможност да правя фалшиви лични карти от щата. Събирах истинска информация за хората - дата на раждане, адрес, номер на социалната осигуровка, всичко - така правех ID карта с истинска информация, само дето снимката беше моя.

Самият аз се плаша от това колко много информация мога да събера за хората, ако реша.

- Какви грешки правят хората онлайн?

Всичко компании за финансови услуги имат двустепенна система на оторизация. Тоест, освен паролата имат и нещо друго, най-вероятно въпрос. Тайните въпроси обаче ви дават фалшиво чувство на сигурност!

По-голямата част от тази информация може лесно да се намери за вас (в кой град сте се оженили, как се казва домашния ви любимец, рождената ви дата). За това аз винаги си измислям отговори. Например, на въпроса „В кой град сте се оженили?" Аз не съм женен, но ще си измисля някой град и така само аз ще знам отговора. За това съветвам - измисляйте си фалшиви отговори на тези въпроси.

Какво ще кажете за банкоматите?

В момента най-вече се ползват устройства, които се прикрепят към банкомата. За това аз гледам да ползвам само банкомати в банки, а не тези по магазини и улици.

- Могат ли банките да направят повече за защитата ни?

Най-важното нещо е да махнат магнитните ленти. Те са много несигурни и всеки, който има скимер (на цена 5-10 долара) може да краде информация.

Чиповете, които ползват в Европа, са много по-сигурни, те дават почти 100% гаранция и изискват ПИН.

Банките обаче не искат да ги ползват, защото се страхуват, че ако хората трябва да въвеждат ПИН всеки път, ще правят по-малко транзакции. Това значи по-малко измами, но и по-малко пари за тях.

- Как ви хванаха?

Бях в магазина Best Buy с момче, с което работех тогава. Той си купуваше лаптоп с фалшива карта. Мениджърът там обаче беше доста добре обучен.

Той поиска лична карта. Повечето хора не искат. Приятелят ми му даде фалшива шофьорска книжка с данните на човека от картата, но с негова снимка.

За беда, когато вкараха картата в ПОС-а излезе надпис „Поискайте оторизация". Това е много лошо. Това означава, че банката вече е засякла нещо подозрително по тази сметка. Мениджърът каза, че трябва да отиде до главното гише, за да извърши транзакцията там. Когато той се отдалечи, ние се измъкнахме през най-близкия изход. Проблемът беше, че у него остана фалшивата шофьорска книжка със снимката на моя приятел. Пуснаха я по телевизията и го намериха, а той издаде и мен.