Парижки съд осъди Жером Кервиел за нанесените огромни по размер загуби на френската банка Societe Generale SA през 2008-ма година.

Съдът осъди 33-годишния бивш служител на банката по обвинения в злоупотреби и компютърно хакерство. Присъдата е три години затвор и обезщетение в размера на загубата, предизвикана от неговите действия.

„Със своите действия Кервиел е застрашил съществуването на банката, за която работят 140 000 души", отсъди съдът, цитиран от Bloomberg

Загубата от търговски операции, оповестени от банката на 24 януари 2008-ма година, е била най-голямата в историята й. По време на триседмичния процес през юни, Кервиел призна, че е излъгал своите колеги и е превишил дадените му от банката търговски лимити.

Обвинението поиска четири години затвор.

Сумата, която се приема за загуба за банката в следствие на действията на Кервиел и се изисква от него да бъде възстановена възлиза на 4.9 млрд. евро.

Обвиненията срещу Кервиел бяха, че неправомерно е извършил изключително големи залози в размер на 50 млрд. евро върху фючърси, използвайки фалшиви хеджиращи инструменти, за да заблуди ръководството, че загубите ще са минимални.

След като се е присъединил към банката през 2000-та година, Кервиел се е издигнал до трейдър през 2005-та година. Неговата работа е била да арбитражира малки разлики в цените на фючърсни контракти, а не да заема позиции за определена посока на движение на активи.

Според данни на Societe Generale, рутинна проверка на залозите на 18 юни 2008 година е довела до разкриване на един от неправомерните огромни по размер залози.