Инфлацията, която е налице в световен мащаб, ще повлияе на лихвените нива и е възможно да започне плавно повишаване на лихвите по кредитите. Това прогнозира главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Според него предстои вдигане на основните лихви в няколко държави. Това от своя страна ще се отрази върху цените на кредитите. Увеличението им обаче ще е на етапи и няма да е драстично - с четвърт или половин процент.

"Вече има предпоставки за по-висока инфлация. В такива моменти човек трябва да мисли как да изкара повече пари", посъветва Хампарцумян. Прогнозите на банкера идват ден след като НСИ обяви очаквания на предприемачите за влошаване на бизнес средата и покачване на цените.

И преди сме имали висока инфлация, но това беше съчетано с растеж, припомни Хампарцумян. Основна лихва от 4-5% беше поносима, каза той. Справка с данните на БНБ показва, че през декември 2008 г. основният лихвен процент беше 5.77%, а инфлацията - 12.3%.

Икономическият ръст достигна 6 на сто. Дано сега да не се сбъдне най-лошият сценарий за България - стагнираща икономика и висока инфлация, коментира Хампарцумян.

В последните месеци тенденцията в банковия сектор беше в обратна посока - лихвите плавно намаляваха.

"Намалението дотук е видимо, но то зависи от инфлацията и риска на страната", каза Паскуале Джамбои, новият директор за банкиране на дребно в Булбанк. Според него българският кредитен пазар има потенциал за растеж. Средната ипотечна задлъжнялост в ЕС е 51.9% към БВП, а у нас - 13%. При потребителските кредити процентите са 30% средно за ЕС и 10% у нас.

Източник: в. Труд