Българските банки могат да намалят лихвите по кредитите и да увеличат кредитирането, предвид факта, че страната излиза от най-дълбоката си рецесия от повече от десетилетие, заявяват от Raiffeisen Bank International AG пред Bloomberg.

"През 2009 г. и част от 2010 г. гледахме чашата като наполовина празна, а сега е време да погледнем на нея като наполовина пълна," казва Момчил Андреев, изпълнителен директор на българското подразделение на Raiffeisenbank.

Нарастващият износ ще увеличи икономическия ръст на страната до 3.6% през 2011 г. в сравнение с 0.7% през тази година, според прогнозите на правителството. От Raiffeisenbank прогнозират 3% икономически ръст за следващата година, което ще помогне за нарастване на активите и кредитирането "с по-голям темп в сравнение с момента," казва Андреев. Raiffeisen е третата най-голяма банка по активи в Източна Европа.

България, която има най-малък БВП на глава от населението в ЕС, излиза от най-тежката си рецесия от 12 години, след като продължилият три години кредитен бум спря, а преките чуждестранни инвестиции намаляха значително. Икономиката на страната нарасна с 0.5% през третото тримесечие на 2010 г., което беше първият ръст на годишна база след шест тримесечия.

Падащите лихви по депозитите, които бяха "изключително високи" и подобряването на качеството на кредитите е дало възможност на Raiffeisenbank България да намали лихвите по кредитите в евро с половин процентен пункт до 5.9% и 7.5% по кредитите в лева, казва Андреев. Нивото на лошите кредити в страната ще започне да намалява през 2011 г. с увеличаването на кредитните портфейли на банките, според него.

Делът на лошите кредити в страната е нараснал до 11.24% през октомври, в сравнение с 10.61% в края на септември, по данни на БНБ. Кредитирането пък бележи ръст от 1.4% през третото тримесечие, след понижение от 0.3% в предходните три месеца. Капиталовата адекватност е 17.8% в края на септември а ликвидността 22%.

"Международни финансови институции осигуриха значителни кредитни линии на основни банки, които са подходящи за инвестиционни заеми," казва Андреев. "В момента има достатъчна ликвидност, която създава предпоставки за по-активно кредитиране и би трябвало да се отрази положително на потреблението."

Андреев отхвърля рисковете от разпространяването на гръцката дългова криза. Анализатори от Citigroup и Fitch Ratings предупредиха, че българските банки са по-податливи на вероятни сътресения, които могат да бъдат породени от финансирането на гръцки банки, тъй като именно гръцки банки контролират около 28% от банковите активи в България.

"Подразделенията на гръцки банки в България трябва да се съобразяват със същите изисквания за капиталова адекватност и ликвидност както и всички останали банки," според Андреев. "От тази гледна точка те се представят доста по-добре от своите компании майки в Гърция."

Печалбата на търговските банки в България нараства до 516 млн. лв през октомври в сравнение с 476 млн. лв. през септември, по данни на БНБ.