През месец октомври българската банкова система отчита 14 млн. лв. печалба, спрямо 61 млн. лв. за август, според последните данни на БНБ.

В края на септември 2010 г. активите на банковата система са възлизали на 72.147 млрд. лв., в сравнение с 69.9 млрд. лв. година по-рано.

Много от българските банки обаче имат чуждестранни собственици и до голяма степен са зависими от финансирането, което получават от тях.

Как се справят компаниите-майки на българските банки през настоящата година и какви са новините около тях в последните месеци?

Най-голямата банка по активи в България към края на ноември е Уникредит Булбанк. Нейната компания майка е най-голямата италианска банка UniCredit, която по-рано този месец обяви 15-процентен спад в печалбата си за третото тримесечие до 334 млн. евро, в сравнение с 394 млн. евро за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 388 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони, който пое поста през септември, преразглежда стратегията на банката на някои пазари, търсейки подобряване на рентабилността след финансовата криза. Гицоне се очаква да обяви нов бизнес план пред борда на директорите до края на годината.

Преди около месец Гицони заяви, че UniCredit планира да разшири дейността си, свързана с банкирането на дребно и инвестиционното банкиране в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Преди няколко дни пък в интервю за австрийско издание той каза, че банката може да напусне някои страни, в които смята, че дейността й не е достатъчно рентабилна. "Нямам списък със страни, които смятаме да напуснем, но можем да си тръгнем от някои държави, ако преценим, че не сме достатъчно печеливши там", бяха думите на Гицони.

Втората най-голяма банка по активи в България е Банка ДСК. Нейната компания майка е най-голямата унгарска банка OTP Bank, която отчете 30.9 млрд. форинта (154 млн. долара) печалба за третото тримесечие на 2010 г., в сравнение с 45.9 млрд. форинта година по-рано. Спадът в положителния резултат на банката беше по-малък от очаквания и се дължи на по-малкия ръст в провизиите за покриване на лоши кредити на OTP.

Заделените от банката провизии за лоши кредити падат с 45% в сравнение с предходното тримесечие.

Значителният принос от страна на чуждестранните подразделения на OTP, които съставляват 38% от общата печалба, успява да компенсира отрицателния ефект от банковия данък в Унгария и спада в резултатите на банката на местния пазар.

Към края на третото тримесечие от ДСК са отчели печалба преди данъци в размер на малко над 5 млрд. форинта (около 18 млн. евро), според данни на унгарското финансово издание portfolio.hu.

Качеството на кредитния портфейл на българската банката обаче продължава да се влошава, като размерът на просрочените кредити над 90 дни се повишава с 1.2 процентни пункта до ниво от 10.7%.

Третата най-голяма българска банка по активи ОББ е част от най-голямата гръцка банка NBG Group, която обяви 146 млн. евро печалба за първото полугодие. Положителният резултат на банката бележи спад от 79% в резултат на по-големите провизии, загуби от търговия, извънредни данъци и по-малък ръст на кредитирането.

По-рано този месец стана ясно, че NBG е избрала шест банки (Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Goldman Sachs и HSBC) за консултанти и поематели в опита си да продаде 20% от турското си подразделение в Finansbank като част от усилията си за набиране на капитал.

Гръцката банка, която по-рано тази година обяви, че има за цел да набере 2.8 млрд. евро финализира продажбата на акции за 1.8 млрд, евро през миналия месец. Продажбата на дял във Finansbank би могла да й набере оставащият 1 млрд. евро.

Четвъртата най-голяма гръцка банка Piraeus, която развива дейност и в България, обяви миналия месец, че на 23 ноември ще свика събрание на акционерите, на което те ще трябва да гласуват предложение за издаването на акции на стойност 800 млн. евро и конвертируеми облигации за 250 млн. евро.

Вчера стана ясно, че събранието е отложено поради липса на кворум и е насрочено отново за 6 декември.

Piraeus обяви 92-процентен спад в печалбата си за първите шест месеца на годината до 10 млн. евро. Рецесията в Гърция се е отразила на търсенето на кредити и на качеството на активите, което от своя страна е довело до заделянето на повече провизии от страна на Piraeus, които през първата половина на годината са нараснали с 30% до 268 млн. евро.

Набраният капитал от страна на NBG и намеренията на Piraeus да направи същото могат да поставят Alpha Bank и EFG Eurobank под натиск също да набират средства според банкови експерти.

Alpha Bank днес първа от гръцките банки обяви резултатите си за първите девет месеца на 2010 г. Печалбата на банката за периода пада със 78% до 75.5 млн. евро. Провизиите на банката за покриване на лоши кредити пък нарастват с 30% на годишна база до 644 млн. евро.

Alpha Bank e третата най-голяма банка в Гърция, а подразделението й в България е десето по активи.

В началото на миналия месец Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа кредитни линии на стойност 630 млн. евро за подразделенията на Piraeus, Alpha Bank и Eurobank EFG в Югоизточна Европа.

Кредитните линии се очаква да помогнат на банките при отпускането на дългосрочно финансиране с цел ръста на частния бизнес в тези страни.

Българското, албанското и румънското подразделение на Piraeus Bank ще имат достъп до кредитни линии на стойност 200 млн. евро, докато подразделенията на Eurobank EFG в Румъния, България и Сърбия ще имат достъп до финансиране на стойност 230 млн. евро.

Втората най-голяма гръцка банка EFG Eurobank отчете 50 млн. евро печалба за първото полугодиe на 2010 г., или с 50% по-малко в сравнение със същия период година по-рано. Провизиите на банката нарастват с 24% до 682 млн. евро.

В началото на месеца EFG Eurobank обяви, че търси стратегически партньор, който да закупи дял в полското й подразделение с цел подсилване на счетоводния си баланс.

Според източници на Reuters Intesa Sanpaolo, BNP Paribas и Raffeisen вече са предложили между 600 и 800 млн. долара за дял в Polbank.

През октомври EFG Eurobank взе назаем 300 млн. евро на междубанковия пазар, използвайки гръцки държавни облигации като обезпечение, което беше знак, че гръцките банки може да се върнат на международните капиталови пазари.

Днес международната рейтингова агенция Standard and Poor's понижи рейтинга на Ирландия, след като страната постигна споразумение за получаване спасителни средства от ЕС и МВФ, с които да подкрепи банковата си система и публичните си финанси.

Една от най-големите ирландски банки Allied Irish Banks (AIB), която скоро се очаква да стане 90% собственост на държавата, притежава 49.9-процентен дял в Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

През лятото се появиха информация, че AIB се опитва да продаде дела си в БАКБ, за който плати 216 млн. евро (67 лв. на акция) в средата на 2008 г. Ирландската банка вече продаде 70-процентния си дял в третата най-голяма полска банка Bank Zachodni на испанската Banco Santander.

AIB вече продаде свои активи и в САЩ, а в края на миналата седмица обяви, че спира продажбата на британските си подразделения поради липсата на интерес.

Клиентите на AIB са изтеглили депозити на стойност 13 млрд. евро от началото на годината, а акциите на банката, които през 2007 г. достигнаха върхова цена от 27 евро за брой, в момента се търгуват срещу 33 евроцента.